Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın ve aynı bölümden Dr. Öğr. Üyesi Mevra Aydın Çil, ramazan süresince sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.
İftar ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Taşğın, AA muhabirine verdiği röportajda, iftarda hızlı bir şekilde yemek yemenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Özellikle, yaklaşık 15 dakika içinde yemek tüketiminin aşırıya kaçması durumunda sağlıklı bireylerin bile olumsuz etkiler yaşadığını söyledi.
İftarın su, zeytin ve hurma gibi hafif gıda maddeleriyle açılması öneriliyor; ardından çorba ile devam edilmesi ve ana yemekte ağır olmayan besinler tercih edilmesi önerildi.
İftardan sonra tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Taşğın, ara öğün olarak %100 sütlü veya meyveli tatlılar ile meyve tercih edilmesini önerdi.
Sahurda Doğru Beslenme Alışkanlıkları
Prof. Dr. Taşğın, sahurda çok miktarda yiyecek tüketmenin yerine kontrollü ve protein ağırlıklı bir beslenmenin tercih edilmesini vurguladı. Ayrıca, sahurda bol miktarda su içilmesinin önemine dikkat çekerek, çayın su yerine geçmediğini belirtti.
Ramazanda aşırı yemenin obezite ve kronik hastalıklara yol açabileceğini belirten Taşğın, sofraların sağlıklı alternatiflerle hazırlanmasını ve et yerine baklagil gibi besinlerin sıkça tercih edilmesini önerdi. Balığın ise haftada en az iki kez sofralarda yer alması gerektiği ifade edildi.
İftar ve Sahurda Yapılacak Uygulamalar
Dr. Öğr. Üyesi Mevra Aydın Çil ise iftarda yeme alışkanlıklarının tansiyon, kalp ve şeker hastaları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. İftar açılma sürecinin su ve hurmayla başlaması, ardından çorba ile devam edilmesi gerektiğini belirtti.
Çil, ana yemekte bol yağ ve tuzdan kaçınılması gerektiğini, sebze yemekleri veya kuru baklagillerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, pide tüketimi sınırlandırılmalı ve sahurda mutlaka tam buğday ekmeği kullanılmalıdır. Bu tür ekmeklerin vitamin ve mineral içeriğinin yüksek olduğunu ve bağırsak sağlığını desteklediğini vurguladı.
Dr. Çil, şeker hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışmaları gerektiğini hatırlattı.
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın (fotoğrafta), AA muhabirine, ramazanda sağlıklı beslenme konusunda açıklamalarda bulundu.
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın (fotoğrafta), AA muhabirine, ramazanda sağlıklı beslenme konusunda açıklamalarda bulundu.