Doğal Tuz Tüketiminin Önemi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, Ramazan ayında oruç tutan bireylerin vücut su, tuz ve şeker dengesini sağlamak için doğal tuz tüketmelerini tavsiye ediyor. Usta, suyun iftardan sahura kadar aralıklarla içilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Oruçta Bağışıklık ve Adaptasyon
Ramazanın ilk günlerinde vücudun oruca adaptasyonunu sağlamak önemli olduğunu vurgulayan Usta, özellikle sahurda baharatlı gıdalardan uzak durulmasını önerdi. Sahurda aşırı şekerli besinlerin tüketiminin, iftar sonrası kan şekerinde yükselmeye yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Usta, iftarda ani bir şekilde ağır yemeklere yönelmekten kaçınılması gerektiğini belirtti ve orucu açmanın en iyi yolunun hurmayla başlayıp çorba ile devam etmek olduğunu açıkladı. Yüksek yağ ve karbonhidrat içeren gıdaların fazla tüketilmesinin riskli olabileceğini söyledi.
Hurma Tüketimi Hakkında Bilgiler
Hurma besini sağlıklı bir seçenek olarak değerlendirirken, aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiğini ifade eden Usta, özellikle hamile kadınlar için hurmanın düşük riskini artırabileceğini belirtti. Günde en fazla 1-3 hurma tüketimini önerdi.
Suyun ve Tuzun Dengesi
Mineral dengesinin korunmasının vücut sağlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Usta, kalp, sinir sistemleri gibi organların, sodyum, potasyum ve magnezyum ile çalıştığını açıkladı. Bu nedenle, mineral dengesi için rafine işlem görmemiş doğal tuzların (özellikle kaya veya deniz tuzu) tercih edilmesinin faydalı olduğunu vurguladı.
Usta, iftarda bir anda çok fazla su tüketiminin sindirim sorunlarına ve şişkinliğe yol açabileceğini, bu nedenle iftardan sahura kadar düzenli olarak su içilmesi gerektiğini önerdi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, ramazanda oruç tutanların, vücudunun su, tuz ve şeker dengesini iyi ayarlayabilmek için doğal tuz tüketmesini, suyu iftardan sahura aralıklarla içmesini önerdi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, ramazanda oruç tutanların, vücudunun su, tuz ve şeker dengesini iyi ayarlayabilmek için doğal tuz tüketmesini, suyu iftardan sahura aralıklarla içmesini önerdi.