Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,24 0%
EURO
35,08 0,15%
ALTIN
2.492,99 0,19%

Rahim kisti olanlar dikkat! Nedenleri, tedavisi ve hamilelikte etkileri...İşte bilmeniz gerekenler!

Rahim kisti, pek çok kadının yaşamı boyunca karşılaştığı bir sağlık sorunudur. Peki rahim kisti nedir, neden olur, nasıl geçer ve hamileliği engeller mi? Bu haberde rahim kisti ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Yayın Tarihi: 13.01.2024 15:26
Güncelleme Tarihi: 13.01.2024 16:39

Rahim kisti olanlar dikkat! Nedenleri, tedavisi ve hamilelikte etkileri...İşte bilmeniz gerekenler!

Rahim kisti, yumurtalık üzerinde veya içinde gelişen sıvıyla dolu bir kesedir. Rahim kistlerinin büyük çoğunluğu iyi huyludur ve herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden yok olabilir. Ancak bazı kistler yırtılabilir, bükülebilir, büyüyebilir ve ağrı veya komplikasyonlara neden olabilir. Rahim kisti olan kadınlar, adet döngüleri, idrar yolu, sindirim sistemi ve hamilelik ile ilgili sorunlar yaşayabilirler. Peki rahim kisti neden olur? Tehlikeli midir? Rahim kisti hamileliği etkiler mi? İşte detaylar...

rahim kisti neden olur

RAHİMDE KİST NEDEN OLUR?

Rahimde kist, rahim üzerinde veya içinde gelişen sıvıyla dolu bir kesedir. Rahimde kistin nedenleri arasında adet döngüsü, hormonal dengesizlik, enfeksiyon, endometriozis, polikistik over sendromu ve bazen de kanser sayılabilir. Rahimde kistin belirtileri ise şunlardır:

* Karın bölgesinde ağrı, baskı veya ağırlık hissi

* Düzensiz, uzun veya ağrılı adet kanamaları

* Sık idrara çıkma veya kabızlık

* Kısırlık veya gebelik sorunları

* Kist büyükse karından hissedilmesi

RAHİM KİSTİ TEHLİKELİ Mİ?

Rahim kisti tehlikeli midir, sorusunun cevabı kistin tipine, boyutuna ve yerine göre değişir. Çoğu rahim kisti zararsızdır ve herhangi bir belirti göstermez. Ancak kist büyükse veya rahatsız edici belirtilere sahipse bu durumda doktor ya bir hormon tedavisi ya da ameliyat uygulayabilir. Kist alındığı taktirde dahi tekrar oluşabilir. Bu yüzden rahmin alınması tavsiye edilebilir.

RAHİMDE KİSTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim kisti, rahimde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Rahim kisti belirtileri şunlardır:

* Adet dönemlerinin uzaması veya düzensiz olması

* Sebebi belli olmayan kanamalar

* Adet kanamasının aşırı şekilde olması

* Karın ya da kasık ağrısı

Rahimde kist belirtisi

* Rahimde baskı hissi

* Cinsel birliktelik anında ağrı

* Baş dönmesi ya da mide bulantısı

Rahim kisti belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kistler hiçbir belirti göstermeden kendiliğinden yok olabilir. Rahim kisti şüphesi olan veya belirtilerini yaşayan kişilerin bir uzmana başvurması gerekir. 

RAHİMDE KİST VAR NE YAPMALIYIM?

Rahimde kist, kistin belirtilerine ve şiddetine göre değişir. Eğer kist hiçbir belirti göstermiyor ve rahatsızlık vermiyorsa doktor tarafından belli bir süre gözlemlenir. Sonrasında bu kist genel olarak kendi kendine geçmektedir. Ancak kist büyükse veya rahatsız edici belirtilere sahipse bu sefer doktor ya bir hormon tedavisi ya da ameliyat uygulayacaktır.

Rahim kisti olan kadınların sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesi, dengeli beslenmesi, egzersiz yapması, stresten uzak durması, sigara ve alkol kullanmaması, düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması ve doktorun tavsiyelerine uyması önemlidir.

RAHİM KİSTİ HAMİLELİĞİ ETKİLER Mİ?

Rahim kisti, kistin tipine, boyutuna ve yerine göre değişir. Bazı rahim kistleri hamile kalmayı zorlaştırabilir veya engelleyebilir. Örneğin endometrioma adı verilen kistler, rahim iç tabakasının yumurtalıklara yapışmasına ve yapışıklıklara neden olabilir. Bu durumda yumurtalıkların normal işlevini bozarak kısırlığa yol açabilir.

rahim kisti ve gebelik

Rahim kisti olan kadınlar hamile kaldıklarında da bazı risklerle karşılaşabilirler. Kistin büyümesi, yırtılması, bükülmesi veya kanaması durumunda düşük, erken doğum, enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle rahim kisti olan kadınların hamilelik öncesi ve sırasında doktor kontrolünde olması ve gerekli tedavileri yaptırması gerekmektedir.