Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin ilerleyen günlerde yapılması konusunda mutabık kalındığını duyurdu. Uşakov, "Taraflar, hazırlıklara başladı," ifadelerini kullandı.
Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Uşakov, Putin ile Trump'ın bir araya gelme ihtimalinin olumlu olduğunu belirtti. Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Putin’in dün gerçekleştirdiği görüşmeye dikkat çekerek, bu görüşmenin yapıcı geçtiğini vurguladı.
Uşakov, "Her iki tarafın da görüşmenin sonuçlarından memnun kaldığını düşünüyorum. Ukrayna krizinin çözümüne yönelik ortak çalışmaların sürdürülmesi konusunda önemli görüş alışverişinde bulunduk," dedi. Ayrıca, Rusya-ABD ilişkilerinin yeni bir senaryo çerçevesinde gelişmesi gerektiğinin altını çizdi.
Putin ve Trump arasındaki görüşmeye ilişkin detaylar veren Uşakov, "ABD tarafının teklifi üzerine en üst düzeyde ikili görüşmenin yapılması konusunda mutabık kalındı. Taraflar, görüşme yeri üzerindeki anlaşmaya da vardı. Bu detaylar ilerleyen zamanlarda açıklanacak," dedi. Önümüzdeki hafta görüşmenin tarihinin belirlenebileceğini de sözlerine ekledi.
Witkoff'un, Putin, Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında üçlü bir görüşme yapılması fikrini gündeme getirdiğini ancak Rus tarafının bu konuyu değerlendirmediğini belirten Uşakov, "Öncelikle Trump ile görüşme hazırlıklarına odaklanmayı teklif ediyoruz. Bu görüşmenin başarılı ve üretken olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz," şeklinde konuştu.
Sonuç olarak, Putin, Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile yaptığı Moskova’da gerçekleşen görüşmenin yararlı olduğunu ifade etti.