Putin ve Trump Arasında Yapıcı Telefon Görüşmesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirilen telefon görüşmesini değerlendirdi. İki saatten fazla süren görüşmenin ardından Soçi’de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Putin, "İstanbul'da (Ukrayna ile) temasların yeniden başlaması, tarafların genel olarak doğru yolda olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Putin, Trump ile olan görüşmesinin son derece bilgilendirici ve açık geçtiğini belirterek bu durumun oldukça faydalı olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD'nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılmasına verdiği destek için Trump’a teşekkür etti.
Barışçıl Çözüm Vurgusu
Putin, "ABD Başkanı Trump, çatışmaların sona ermesi ve ateşkes konusundaki tutumunu ortaya koydu. Ben de Rusya'nın Ukrayna krizinin barışçıl bir şekilde çözülmesinden yana olduğumuzu aktardım" diye konuştu. Barışa doğru ilerlemenin en etkili yollarının bulunması gerektiğini vurgulayan Putin, Rusya'nın Ukrayna tarafıyla olası bir barış anlaşmasına yönelik memorandum önerisini Trump ile kararlaştırdığını belirtti.
Ukrayna'da belirli bir süreliğine ateşkes için uygun anlaşmaların sağlanması gerektiğine dikkat çeken Putin, "Uygun anlaşmalara varılması halinde belirli süreliğine olası bir ateşkes gibi bir dizi pozisyonun belirlenmesi hususunda memorandum üzerinde çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Tarafların Uygun Tavizlerde Bulunması Gerek
Putin, Rusya ve Ukrayna'nın barış için azami istek göstermesi ve her iki taraf için uygun bir uzlaşıya varması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın tutumunun genel olarak açık olduğunu belirten Putin, bu krizin temel nedenlerini ortadan kaldırmanın önemine de vurgu yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ve Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov’un, gerekli açıklamaları daha sonra yapacaklarını duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'la yapıcı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, "İstanbul'da temasların yeniden başlaması, tarafların genel olarak doğru yolda olduğunu gösteriyor." dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'la yapıcı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, "İstanbul'da temasların yeniden başlaması, tarafların genel olarak doğru yolda olduğunu gösteriyor." dedi.