Türkiye'nin Sigara Kullanım Oranları
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye'de sigara kullanım oranlarının, dünya genelinde yüksek olduğunu belirtti. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Yalçın, Türkiye'nin dünyada 9'uncu, Avrupa'da ise 3'üncü sırada yer aldığını ifade etti.
Sigara İçme İstatistikleri
Prof. Dr. Yalçın, Türkiye'de 18 ila 19 milyon insanın sigara içtiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de ortalama her iki erkekten biri sigara kullanıyor. 18 yaş üstü her dört kadından biri sigara içiyor, bunlar oldukça yüksek rakamlar." dedi.
Ebeveynlerin Rolü
Ebeveynlere, çocuklarına sigara kullanımını öğretmemeleri konusunda büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan Yalçın, "Elinde sigara olan bir anne veya babanın, 'Bunu içme!' demesi ne kadar etkili olabilir? Görsel olarak bir rol model oluşturuyorsunuz." şeklinde konuştu. Bu durumun, çocuklar için sigaraya erişimi kolaylaştırabileceğini de ekledi.
Elektronik Sigaraların Tehlikesi
Yalçın, sigaralarda 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu ancak bağımlılığı oluşturan etkenin nikotin olduğunu belirtti. "Elektronik sigaralar, başlangıçta bağımlılığı azaltma amacı taşırken, zamanla gençler arasında yaygınlaşarak yeni bir bağımlılık türü haline geldi." dedi. Elektronik sigaraların, nikotin zehirlenmesine yol açmasına yönelik artan vakalar konusunda uyarıda bulundu.
OMÜ Sigara Bırakma Polikliniği ve Destek Süreci
OMÜ Sigara Bırakma Polikliniği, 2015 yılından bu yana 10 bin kişiye hizmet vermiştir. Yalçın, verilen hizmetin tamamen ücretsiz olduğunu ve hastaların ortalama 3 ay süreyle takip edildiğini bildirdi. Başarı oranının ise bir yıl içinde %30 civarında olduğunu açıkladı.
İlk Adım: Sigarayı Bırakmak
Yalçın, sigara içenler için en önemli sağlık yatırımı olan sigarayı bırakmanın önemini vurguladı. "Sigara içiyorsanız ve bırakıyorsanız, sağlığınız için yapacağınız en büyük yatırım budur. Sigarayı bırakmak, kendinize ve çevrenize yapabileceğiniz en büyük iyiliktir." ifadelerine yer verdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye'nin dünyada en çok sigara içilen ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yalçın, AA muhabirine, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye'nin dünyada en çok sigara içilen ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yalçın, AA muhabirine, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.