Prof. Dr. Erhan Afyoncu'dan nüfus, sosyal politika ve savunma sanayii değerlendirmesi
Nüfus ve aile politikaları
Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye'deki doğum ve nüfus oranlarındaki düşüşe ilişkin uyarılarda bulundu. Afyoncu, nüfus meselesinin çözülememesi halinde uzun vadede ülkenin geleceğinin tehlikeye gireceğini belirterek günlük ekonomik sıkıntıların geçici olduğunu, ancak nüfus sorununu çözmediğiniz takdirde geleceğin olmayacağını vurguladı.
Afyoncu, mevcut yaşam koşullarının kadınların çalışmasını zorunlu kıldığını ifade ederek şu önerileri sıraladı: kadınlara en az iki yıl ücretli izin verilmesi, eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve teşviklerin artırılması. Devlet okullarındaki eğitimin yeterli görülmemesinin aileleri özel okula yalnızca bir çocuğu gönderme tercihine ittiğini, bu durumun düzeleceğini öngördü. Afyoncu ayrıca Kazakistan uygulamasına atıfta bulunarak beş çocuklu ailelere devlet emeklilik maaşı bağlanması örneğini aktardı ve aile politikalarının siyasi söylemden bağımsız ele alınması gerektiğini söyledi.
Milli sosyal medya ve TEKNOFEST kuşağı
Afyoncu, CNN Türk canlı yayında milli sosyal medya platformu NSosyal'in önemine dikkat çekti ve bunun Bayraktar TB3 kadar stratejik olduğunu ifade etti. Bağımsızlığın yalnızca askeri araçlarla sağlanamayacağını, iletişim ve sosyal platformlarda da varlık göstermenin önem taşıdığını söyledi.
Afyoncu, son yıllarda ortaya çıkan TEKNOFEST kuşağı'nın önemini vurguladı; gençlerin teknoloji ve bilimle erken dönemde ilgilenmesinin uzun vadede daha fazla bilim insanı ve mühendis yetiştirmeye katkı sağlayacağını belirtti.
Savunma sanayii: TB3, KIZILELMA ve insansız platformlar
Afyoncu, savunma teknolojilerinde yerli üretimin önemine dikkat çekti. Bayraktar TB3 için 'dünyada böyle bir silah yok' değerlendirmesini yaparak, kısa gövdeli gemilere inip kalkabilen ve ileri yapay zeka algoritmalarıyla görev yapan TB3'ün eşine az rastlanır olduğunu kaydetti. Afyoncu, TB3'ün belirli testlerde 170'ten fazla iniş-kalkış gerçekleştirdiğini ve bunun dünya ölçeğinde dikkat çekici olduğunu söyledi.
Afyoncu, yıl içinde envantere girecek olan Bayraktar KIZILELMA'dan da söz ederek bunun Türk tarihinde ulaşılması hedeflenen büyük bir adım olduğunu ifade etti. Yerli ve milli platformların hızlandırılması gerektiğini, dışarıdan temin sürecindeki belirsizliklerin yerli çözümleri öne çıkardığını belirtti.
ASELSAN, ROKETSAN ve teknoloji yatırımları
Afyoncu, ASELSAN'ın kuruluşunun 50'nci yıl dönümüne işaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak toplantıda ASELSAN tarafından önemli bir savunma sanayi yatırımı ilan edileceğini söyledi. Ayrıca ROKETSAN'ın geliştirdiği Tayfun'un envantere girmeye başladığını ve bu tür sistemlerin oyun değiştirici teknolojiler olarak öne çıktığını belirtti.
Tarihsel perspektif ve strateji
Afyoncu, tarihsel örneklerle teknolojik gerilik ve dışa bağımlılığın sonuçlarına dikkat çekti; Osmanlı'nın son dönemine atıfta bulunarak elimizdeki teknolojik imkânlar olmadığı takdirde toprak kaybı ve geri çekilmenin yaşanabileceğini vurguladı. Türk Deniz Kuvvetleri'nin ve tersanelerin Osmanlı'dan gelen köklü geleneğini anımsatarak günümüzdeki gemi üretim geleneğinin devam ettiğine değindi.
Afyoncu, TCG Anadolu projesi bağlamında F-35 ambargosunun yerli çözümlere yol açtığını, BAYKAR'ın TB3 ile kısa gövdeli gemilere inip kalkabilen SİHA'lar geliştirdiğini ve bunun uluslararası alanda da ilgi gördüğünü ifade etti. 'Kötü komşu insanı mal sahibi yapar' sözünü anımsatarak ambargonun yerli üretimi tetiklediğini belirtti.
Son olarak Afyoncu, savunma tedariklerinde dışa bağımlılığın süre belirsizlikleri ve kısıtları getirdiğini, bu nedenle yerli platformların hızlandırılmasının stratejik gereklilik olduğunu dile getirdi.
Öne çıkan ifadeler: 'Hayat şartları zor, karı ve koca çalışmak zorunda. Kadınlara en az 2 sene ücretli izin verilmesi lazım.' 'Türkiye'nin sosyal platformu olarak NSosyal'i yapıyoruz.' 'Dünyada TB3 ayarında bir uçak yok ve bunu Türkler yapmış.' 'Sene sonunda insansız savaş uçağımız Bayraktar KIZILELMA envantere girecek.'