Porto Alegre'de fırtına 24 metrelik Özgürlük Heykeli replikasını devirdi
Guaiba bölgesindeki Havan mağazası otoparkındaki heykel rüzgar nedeniyle devrildi; yetkililer inceleme başlattı
Rio Grande do Sul eyaletinin Porto Alegre kentinde dün etkili olan fırtına, Guaiba bölgesindeki bir mağazanın otoparkında yer alan Özgürlük Heykeli replikasının devrilmesine neden oldu. Olayda can kaybı veya yaralanma bildirilmedi.
Rio Grande do Sul Eyaleti Sivil Savunması, fırtına uyarısında rüzgar hızlarının saatte 90 kilometreyi aşabileceği ihtimaline dikkat çekti. Uyarının geçerli olduğu yerel saat ile 15.20-16.20 arasındaki dönemde ölçülen en yüksek rüzgar hızı 83,3 km/s olarak kaydedildi.
Olay, Brezilya'nın Santa Catarina eyaleti merkezli Havan zincirine ait büyük bir mağazanın otoparkında meydana geldi. Devasa heykelin devrilmesi çevrede paniğe yol açarken, yetkililer olay yerinde güvenlik çemberi oluşturarak önlem aldı. Firma, ilerleyen saatlerde teknik ekiplerin katılımıyla bir inceleme başlatılacağını duyurdu.
Yetkililer tarafından verilen bilgilere göre, otoparktaki yapı kaide ve heykeliyle birlikte toplam 35 metre yüksekliğindeydi; devrilen kısmın ise 24 metre olduğu belirtildi.
Olay, açık alanlardaki yüksek ve büyük ölçekli replikaların kuvvetli rüzgarlara karşı savunmasız olabileceğini gösteriyor. Yetkili kurumların ve işletmelerin, benzer yapıların güvenli bağlanması, düzenli teknik kontrolleri ve fırtına uyarılarında hızlı önlem alınması konularında dikkatli olması gerektiği değerlendiriliyor. Havan tarafından yapılacak teknik incelemenin bulguları, devrilme nedeninin netleşmesinde belirleyici olacak.
Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletindeki Porto Alegre şehrinde etkili olan fırtına, Guaiba bölgesindeki bir mağazanın otoparkındaki 24 metrelik Özgürlük Heykeli replikasının devrilmesine neden oldu.