Bist 100
10.745,03 0%
DOLAR
32,22 0,04%
EURO
35,06 0,15%
ALTIN
2.517,38 1,17%

Portakalı ayrı limonu ayrı yemeye gerek yok! Meyvelerin kralı tek başına vücudunuzu C vitaminine doyuracak

C vitamini denince aklınıza ilk ne geliyor? Portakal, limon, mandalina gibi turunçgiller mi? Eğer öyleyse, yanılıyorsunuz. Çünkü C vitamini konusunda portakaldan çok daha zengin bir sebze var: Dolmalık biber. Evet, yanlış duymadınız. Dolmalık biber, C vitamini deposu olarak bilinir. Hem de portakaldan 2 kat, limondan ise 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Peki dolmalık biber sağlığa neler yapıyor, hangi faydaları sağlıyor? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 16.02.2024 18:31
Güncelleme Tarihi: 16.02.2024 19:10

Portakalı ayrı limonu ayrı yemeye gerek yok! Meyvelerin kralı tek başına vücudunuzu C vitaminine doyuracak

C vitamini, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, soğuk algınlığından koruyan ve kalp-damar hastalıklarını önleyen bir besindir. Ancak C vitamini denince akla ilk gelen meyve portakal değilmiş. Göz ve cilt sağlığından birçok diğer sağlık sorununa kadar geniş bir yelpazede etkili olan bu vitamini en çok içeren sebze, dolmalık bibermiş. Peki dolmalık biberin faydaları nelerdir? C vitamini içeriği nasıldır?  İşte merak edilenler…

dolmalık biber

Dolmalık biber (Capsicum annuum), patlıcangiller ailesine ait bir bitki türüdür. Tatlı biber veya kırmızı biber olarak da adlandırılan dolmalık biber, çiğ veya pişmiş sebze olarak yenir. Yakın akrabası olan acı biberler gibi, bazen kurutulur ve toz haline getirilir. Bu durumda, tatlı pul biber olarak adlandırılır. Kalorisi düşüktür ve C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından olağanüstü zengindir. Bu da onları sağlıklı bir diyete mükemmel bir katkı sağlar. 

dolmalık biber özellikleri

Dolmalık biberler yeşil, kırmızı, sarı ve turuncu gibi çeşitli renklerde olabilir. Bunlar olgunlaşma derecelerine göre değişir. Yeşil, olgunlaşmamış biberler biraz acı bir tada sahiptir ve tamamen olgunlaşmış kırmızı biber kadar tatlı değildir.

DOLMALIK BİBERİN C VİTAMİNİ İÇERİĞİ NASILDIR?

Dolmalık biber, C vitamini bakımından oldukça zengin bir sebzedir. 100 gramında ortalama 80 mg C vitamini bulunur. Bu miktar, portakaldan yaklaşık 2 kat, limondan ise 3 kat daha fazladır. Dolmalık biber, günlük C vitamini ihtiyacının çok daha fazlasını karşılayabilir. 

DOLMALIK BİBERİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Dolmalık biberin sağlığa faydaları şunlardır:

* Bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon gibi hastalıklara karşı korur.

* Kan şekerini düzenler ve diyabet riskini azaltır.

* Kolesterolü düşürür ve kalp-damar hastalıklarını önler.

dolmalık biber faydaları

* Göz sağlığını korur ve katarakt, glokom, maküler dejenerasyon gibi hastalıkları önler.

* Cilt sağlığını korur ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

* Sindirim sistemini düzenler ve kabızlık, ishal, ülser gibi sorunları önler.

* Karaciğer sağlığını korur ve karaciğer yağlanması, siroz, hepatit gibi hastalıkları önler.

* Kemik ve diş sağlığını korur ve osteoporoz, diş çürümesi, diş eti iltihabı gibi hastalıkları önler.

* Kanı temizler ve anemi, kanama, kan pıhtılaşması gibi sorunları önler.

* Stresi azaltır ve depresyon, anksiyete, panik atak gibi ruhsal hastalıkları önler.

dolmalık biber

Dolmalık biber, C vitamini kaynağı olarak portakaldan çok daha zengin bir sebzedir. Aynı zamanda birçok sağlık sorununa karşı koruyucu ve tedavi edici bir etkiye sahiptir. Ancak, dolmalık biberi aşırı tüketmenin de bazı yan etkileri olabileceğini unutmamak gerekir.