Polatlı’da şeker pancarı hasadı sona yaklaşırken çiftçiler gün doğmadan tarlada
Ankara’nın Polatlı ilçesinde nisan ayında ekilen şeker pancarının söküm işlemleri eylül sonundan itibaren başladı ve bölgedeki hasat çalışmaları aralık ayının sonuna kadar sürecek. Tarlalarda sabah karanlığında başlayan yoğun çalışma, üreticilerin bu sezonun son ürünlerini toplama çabasıyla devam ediyor.
Kooperatiften genel değerlendirme
Ankara Pancar Kooperatifi Polatlı Mağaza Şefi Ziraat Mühendisi Kerem Güler, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine verdiği değerlendirmede verim, su kaynakları ve hastalık baskısına dair önemli tespitler paylaştı. Güler, "Köyün genel ortalamasından 10 ton civarı bir verim bekliyoruz" ifadesiyle bazı tarlalardaki yüksek verimi vurgularken, Polatlı geneli için ortalamanın 5.5 ton civarında olduğunu belirtti. Güler ayrıca pancarların polar değerlerinin 16.5-17 civarında geldiğini aktardı.
Güler, su sıkıntısına dikkat çekerek "Sakarya Nehri’miz bizim en büyük su kaynağımız kesildi. Kuyu sularımız, yer altı sularımız çekildi. Yıl da çok sıcak gitti. Bunlar üretimi çok etkiledi. Hastalıklar, kök çürüklüğü hastalığımız pancarlarda bu sene fazlaydı." sözleriyle bu sezonki olumsuzlukları özetledi.
Münavebe ve üretim riskleri
Güler, pancarda münavebe kuralına uyulmamasının hastalık ve zararlı artışına neden olduğunu belirtti: "İdeal uygulamanın aynı tarlaya en az 4 yıl boyunca yeniden pancar ekilmemesi" gerektiğini vurguladı ve mücadelede gecikmelerin verim ve kazanç kaybına yol açtığını söyledi.
Stratejik önem ve destek mekanizmaları
Şeker pancarının Polatlı için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Güler, sözleşmeli üretimin alım ve fiyat garantisiyle üreticiyi tarlaya bağlı tuttuğunu, gübre ve nakdi avans uygulamalarının üretimi kolaylaştırdığını ifade etti. Güler, "1 dekar pancar yıllık 6 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor" sözleriyle ürünün çevresel ve ekonomik önemine değindi.
Çiftçilerin sahadaki deneyimi
Çiftçi Abdullah Arslan hasat koşullarını ve sıkıntılarını şöyle aktardı: "Bir tarla kötü çıkıyor, bir tarla iyi çıkıyor. Genel olarak ortalamaya vurduğumuz zaman fena değil, güzel. Hasat ettiğimiz tarla ortalama 9 ton yapıyor gibi gözüküyor. Poları da ortalama 17-18 çıkıyor. Sabahın 7’sinde kalkıyoruz karanlıkta daha gün doğmadan. Sulama değiştiriyoruz, boru değiştiriyoruz. Pancar kazıyoruz akşama kadar. Tırı dolduruyoruz. Gün doğmadan giriyoruz tarlaya, gün batınca çıkıyoruz tarladan. En zorlandığımız aşama akarsularımız kesildi bizim. Kuyu vurduruyoruz, sondaj vurduruyoruz... En büyük problemimiz susuzluk. Fabrikanın yoğun zamanlarında pancarımızı randevu sistemiyle götürüyoruz bu sene. Randevu alamıyoruz sisteminden. Pancar duruyor durdukça da bu fire veriyor. Hasat ettiğimiz pancarı da götürmekte zorlanıyoruz şu an."
Hasat takvimi ve süreç
Güler, bölgedeki ekim ve hasat takvimine ilişkin olarak pancar ekiminin nisan ayı ortalarında başladığını, hasat döneminin ise eylül sonundan aralık ayı sonuna kadar sürdüğünü; şeker pancarının 170-200 günde olgunlaştığını hatırlattı. Bu uzun ve yorucu sürecin üreticiler için sezon boyunca devam ettiğini ifade etti.
Polatlı’daki üreticiler, verim ve kaliteyi korumaya çalışırken su kaynakları ve hastalık baskısıyla mücadele etmeye devam ediyor. Hasat sürecindeki lojistik ve randevu sorunlarının giderilmesi, üreticilerin tarladan fabrikaya taşıma ve işleme süreçlerinde yaşanan fireleri azaltabilir.
ANKARA’NIN POLATLI İLÇESİNDE ŞEKER PANCARI HASADI SONA YAKLAŞIRKEN, GÜN DOĞMADAN TARLAYA GİREN ÇİFTÇİLER SON ÜRÜNLERİ TOPLAMAYI SÜRDÜRÜYOR.