Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Pırasayı sevmeyenler bile bu tarif karşısında dayanamayacak! Herkesin bayıla bayıla yediği pırasalı börek tarifi

Pırasa sevmeyenlerin bile bayıla bayıla parmaklarını bile yiyeceği tarif verildi! Herkesin severek tüketeceği, tüm çay yanlarının vazgeçilmez atıştırmalığı pırasalı börek tarifi...

Yayın Tarihi: 13.01.2024 15:23
Güncelleme Tarihi: 13.01.2024 15:23

Pırasayı sevmeyenler bile bu tarif karşısında dayanamayacak! Herkesin bayıla bayıla yediği pırasalı börek tarifi

Eğer çocuklarınız pırasa sevmiyorsa bu tarif tam olarak size göre! Genellikle pırasanın kavurması ya da yemekleri bir çok çocuk tarafından sevilmez. Hatta yetişkinler bile pazardan pırasa alarak; kavurma yemek yapma konusunda tereddüt eder. Pırasanın belki de en fazla tüketildiği şekli diblesidir. Ancak bu tarifle size alternatif bir atıştırmalık daha sunuyoruz. Hazırladığınız pırasalı iç harcı yufkayla buluşturduğunuz zaman parmaklarını bile yiyeceğiniz harika bir tarif sizinle! Pırasa yemeyenlerin bile bayılarak yiyeceği pırasalı börek tarifini dilerseniz sabah kahvaltılarında, dilerseniz öğleden sonra çayınızın yanında tüketin. İşte pırasalı börek tarifinin detayları....

PIRASALI BÖREK TARİFİ MALZEMELERİ

İç harç için:

  • 1 kg pırasa
  • Sıvı yağ
  • Yarım bardak su
  • 1 yemek kaşığı ölçüsünde domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı ölçüsünde tuz (Damak zevkine bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı ölçüsünde karabiber
  • 1 tatlı kaşığı ölçüsünde kimyon
  • 5 tane yufka

Sosu için:

  • 1 maden suyu
  • Göz kararı sıvı yağ

Üstü için:

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam
  • Çörekotu (İsteğe bağlı)

PIRASALI BÖREK

PIRASALI BÖREK TARİFİ

  1. İlk etapta pırasaları ince ince doğrayarak güzelce yıkıyoruz.
  2. Tavanın içerisine sıvı yağ eklemesi yapıp salçamızı kavurmaya başlıyoruz. 
  3. Pırasaları da ekledikten sonra tuz eklemesi yapıp biraz daha kavuruyoruz ve sonrasında su eklemesi yapıyoruz.
  4. Pırasalar suyunu çektikten sonra ise kapatarak kimyon ve karabiber eklemesi yaparak, soğuması için bir köşeye bırakıyoruz. Yufkalarımızı üst üste serdikten sonra ortadan ikiye kesiyoruz ve tekrardan üst üste alıyoruz.
  5. 1 maden suyunu göz kararı sıvı yağ ile bir kabın içerisine güzelce karıştırıyoruz.
  6. Hazırlamış olduğumuz karışımı yufkalarımıza sürdükten sonra iç eklemesi yapıp, böreklerimizi sarmaya başlıyoruz.
  7. Sardığımız börekleri tepsiye sırasıyla diziyoruz.
  8. Kalan karışımı da üstüne dökerek biraz daha karışımın kendisini çekmesini bekliyoruz.
  9. Bir kabının içerisine yumurta sarısını alarak çırpıyoruz ve her birinin üzerine eşit şekilde sürüp son olarak çörekotu ve susamla böreklerimizi süslüyoruz. 
  10. 220° ölçüde 30 dakika ayarlı fırını kuruyoruz ve ısınmasını bekliyoruz.
  11. Böreklerimizi fırına attıktan sonra 25 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. Tabii ki de bu durum fırınınıza göre değişiklik gösterecektir. Ancak ortalama olarak 25 - 30 dakika arası mis gibi pırasalı börekleriniz hazır olacak.