hasanın çalışma hayatı ve akademik başarısı:
Hatay'ın Antakya ilçesinde 6 Şubat depremlerinde evleri yıkılan ve yaklaşık 3 yıldır konteyner kentte yaşayan 17 yaşındaki Hasan Akdeniz, zorlu yaşam koşullarına rağmen hayaline ulaştı. Başlangıçta ailesiyle birlikte yaşadığı konteynerin perdeyle ikiye bölünmesiyle oluşan çalışma köşesinde, daha sonra ise yan konteynerin boşalmasıyla klimasız 18 metrekarelik alanda ders çalıştı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlığını 11. sınıf yazından itibaren sıkı tutan Hasan, gece gündüz demeden bazen günde 10-12 saat çalıştı. Bu disiplinin karşılığını alarak sayısalda Hatay birinciliğine ve Türkiye genelinde 434’üncülüğe yükseldi. Elde ettiği dereceyle İstanbul'da bulunan bir özel üniversitenin tıp fakültesini yüzde 100 burslu kazanma hakkı elde etti.
çalışma koşulları ve motivasyon:
Hasan, konteynerdeki zorlu koşulları ve motivasyonunu şöyle özetledi: 'Uğruna çalıştığınız bir hedef olduğunda gerçekten büyük bir motivasyon kaynağınız oluyor. Her türlü zor şart içerisinde bile çalışma isteğiniz ve arzunuz kendiliğinden geliyor.' Sıcakta tek bir vantilatörle, klimasız bir alanda ders çalışmanın güçlüğünü vurgulayan genç, aile desteğinin ve kararlılığın başarıdaki rolünü de sık sık dile getirdi.
Hazırlık sürecinde iniş çıkışlar yaşadığını ancak hedefini hiç bırakmadığını belirten Hasan, çalışmalarını sınav dönemlerine göre ayarladığını ve öğrencilere hedef belirlemelerinin önemini tavsiye etti. Kendisi için tıp fakültesinin her zaman en önemli hedef olduğunu ve bunun başarıya ulaşmasında belirleyici olduğunu ifade etti.
aile desteği ve toplum için anlamı:
Baba Levent Akdeniz de oğlunun başarısının aileye ve çevreye moral verdiğini söyledi. Aile, evleri ağır hasar gördükten sonra yaklaşık 3 yıldır konteyner kentte yaşıyor; dört çocuklu aile dönem dönem 6 kişi aynı konteynerde kaldı. Levent Akdeniz, oğlunun gecenin geç saatlerinde bile ışığını açık gördüğünü, bunun çalışmanın ve azmin işareti olduğunu anlattı.
Hem Hasan hem de ailesi, elde edilen başarının deprem sonrası sürece dair umudu güçlendirdiğini; bu başarının diğer gençlere örnek olmasını umduklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde tıp fakültesine başlayacak olan Hasan, zor koşullarda sürdürdüğü çalışmanın karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor.
Öne çıkanlar: 6 Şubat depremi sonrası yaklaşık 3 yıl konteyner kentte yaşama, perdeyle bölünmüş ve klimasız 18 metrekarelik çalışma alanı, günde ortalama 10 saat çalışma, YKS'de Türkiye 434’üncülüğü ve sayısalda il birinciliği, İstanbul'daki bir özel üniversitenin tıp fakültesini yüzde 100 burslu kazanma.
HATAY’DA DEPREMLERDE EVLERİ YIKILAN VE YAKLAŞIK 3 YILDIR KONTEYNER KENTTE YAŞAYAN 17 YAŞINDAKİ HASAN AKDENİZ, 18 METREKARELİK KLİMASIZ KONTEYNERDE ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLANARAK YKS’DE SAYISAL ALANDA TÜRKİYE 434’ÜNCÜSÜ OLDU.