Patnos'ta kırkım mesaisi başladı
Ağrı'nın Patnos ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla küçükbaş hayvanlarda kırkım sezonu açıldı. İlçeye bağlı köylerde sabahın erken saatlerinde bir araya gelen besiciler, koyunları yaz koşullarına hazırlamak için elektrikli kırkım makineleri kullanıyor.
Kırkımın çiftlik ve hayvan sağlığına etkileri:
Besiciler, kırkımın hayvanların sıcak havalarda daha rahat etmesini sağladığını vurguluyor. İşlem aynı zamanda parazit ve deri hastalıkları risklerini azaltıyor; meradaki hareket kabiliyetini artırarak hayvan refahına katkı sunuyor. Kırkım sırasında elde edilen yünler de çeşitli alanlarda değerlendiriliyor.
Uygulama süreci ve üretici kazanımı:
Besicilerden Binali Ünal Koçak, bir koyunun ortalama 3 ila 5 dakika içinde kırkıldığını belirtiyor. İşlemin sürünün büyüklüğüne göre birkaç gün sürdüğünü söyleyen Koçak, kırkım sonucu toplanan yünlerin satışının üreticilere ek gelir sağladığını ifade etti.
Çalışmalar genellikle sabah erken saatlerde yapılıyor; böylece hem hayvanların sıcaklık yükü azaltılıyor hem de kırkım ekiplerinin iş verimliliği artırılıyor. Besiciler, yapağıların temiz ve düzgün bir şekilde toplanmasına özen gösteriyor, elde edilen ürünlerin değerlendirilmesi için toparlama ve depolama konusunda titizlikle çalışıyor.
Her yıl yaz başında uygulanan kırkımın bölgede yaygın bir uygulama olduğu ve hem hayvan sağlığı hem de kırsal ekonomiye katkı sağladığı belirtiliyor.
Kavurucu sıcaklar küçükbaş hayvanlarda kırkım mesaisini başlattı