DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.848.934,78 -0,08%

Paşinyan: Ermenistan zamanı geldiğinde AB ile AEB arasında tercih yapacak

Paşinyan, Ermenistan'ın AB veya AEB arasından zamanı geldiğinde tercih yapacağını; kararın halk iradesi, koşullar, müzakereler ve analizlere bağlı olacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 28.08.2025 14:43
Güncelleme Tarihi: 28.08.2025 14:43

Paşinyan: Ermenistan zamanı geldiğinde AB ile AEB arasında tercih yapacak

Paşinyan: Ermenistan zamanı geldiğinde AB ile AEB arasında tercih yapacak

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) arasında tercih yapacağını söyledi. Paşinyan, AB'ye üye olma kararı alındıktan sonra AEB'den çıkış tartışmalarının uzun süredir gündemde olduğunu belirtti.

Paşinyan'ın açıklamasına göre, "Aynı anda hem AB hem de AEB üyeliğinin mümkün olmadığını biliyoruz. Nihai seçim zamanı geldiğinde Ermenistan, AB ile AEB arasında tercih yapacaktır."

Başbakan, her türlü senaryoyu gözden geçirdiklerini ifade ederek kararın halkın iradesi, mevcut koşullar, yürütülecek müzakereler, yapılacak analizler ve ortaya çıkacak alternatiflerle doğrudan bağlantılı olacağını vurguladı. Bu çerçevede Paşinyan, karar sürecinin hem iç politika hem de dış ilişkiler dengelerini dikkate alacağını belirtti.

Analiz açısından, Paşinyan'ın sözleri Ermenistan'ın ekonomik, güvenlik ve siyasi önceliklerini aynı anda yönlendirmeye çalışırken karşılaşacağı tercihleri öne çıkarıyor. Hükümetin atacağı adımlar, müzakerelerin içeriği ve halkın görüşü kararın zamanlamasını belirleyecek unsurlar olarak öne çıkıyor.

Netanyahu'nun 'soykırım' açıklamasına ilişkin değerlendirme

Paşinyan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir podcast programında 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak nitelendirmesine ilişkin soruya, "Netanyahu'nun açıklamasının Ermenistan'ın veya Ermeni halkının çıkarlarıyla hiçbir ilgisi olmadığı aşikar." yanıtını verdi.

Paşinyan, Netanyahu'nun açıklamasını "pazarlık kozu" olarak nitelendirerek, 1915 olaylarının bazı ülkelerce "soykırım" olarak tanınmasının Ermenistan'a hiçbir fayda getirmediğini vurguladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı