
Panama Devlet Başkanı José Raul Mulino, ülkesini ziyaret eden Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile başkent Panama'daki Palacio de las Garzas Devlet Başkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.
Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Mulino, iki liderin göçmenlere insani muamele konusunda işbirliği yapma konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, tersine göçün her iki ülkeye getirdiği sorunları ayrıntılı bir şekilde değerlendirdiklerini aktardı.
Mulino, toplantıda Elektrik Enterkonneksiyon Projesi'ne de değinerek, “Bu proje yalnızca Panama ve Kolombiya’yı birkaç enerji hattıyla birleştirmek değil, aynı zamanda iklim kriziyle bağlantılı ortak sorunlarımızı daha geniş bir perspektifte çözmeyi amaçlıyor.” şeklinde konuştu.
İklim değişikliğinin insanlık için taşıdığı risklere dikkat çeken Mulino, Petro ile birlikte küresel bir çözüm bulunmaması durumunda ciddi sonuçlar yaşanabileceği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.
Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Basın Birimi'nden yapılan açıklamada ise iki liderin göç, iklim krizi, uyuşturucu kaçakçılığı, güvenlik ve enerji konularını detaylı bir şekilde ele aldıkları bildirildi.
Elektrik Enterkonneksiyon Projesi, Panama ve Kolombiya arasındaki elektrik şebekelerini birleştirmeyi hedefleyen bir altyapı projesidir. Söz konusu proje, her iki ülkenin siyasi iradesi tarafından desteklenmesine rağmen, yıllardır uygulanamamıştır.