Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanlığını Guyana'dan devraldı. Pakistan'ın BM Daimi Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed, temmuz ayı boyunca yürütülecek bu görevle ilgili basına açıklamalarda bulundu.
Açıklamalarında, Pakistan’ın BMGK’daki sekizinci dönemine dikkat çeken Ahmed, yaklaşımlarının BM Şartı’nın hedef ve ilkelerine bağlı kalacağını, uluslararası hukuka saygılı olacağını ve çok taraflılığa öncelik vereceğini vurguladı.
Ayrıca, BMGK dönem başkanlığını şeffaflık, kapsayıcılık ve üye devletlerin katılımını teşvik ederek yürüteceklerini belirtti. Pakistan’ın ilk üst düzey oturumunun 22 Temmuz’da uluslararası barış ve güvenliğin teşvik edilmesi üzerine olacağını ve bu oturuma Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar'ın başkanlık edeceğini açıkladı.
İkinci üst düzey toplantının, BM ile bölgesel örgütler arasındaki işbirliğini ele alacağını söyleyen Ahmed, 24 Temmuz’da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile bir toplantı gerçekleştireceklerini ifade etti.
Rutin olarak, İsrail-Filistin meselesi üzerine düzenleyecekleri oturumun bakanlar düzeyine çıkarılması talebinde bulunacaklarını belirten Ahmed, bu toplantının sivilleri koruma sorumluluğunu ve uluslararası insancıl hukuka uygun çözüm önerilerini yeniden teyit edeceğini vurguladı.
Ayrıca, BMGK'nın aylık bilgilendirme toplantılarına da başkanlık edeceklerini kaydederek, Afrika, Orta Doğu ve Asya'daki gelişmelerin Konsey’in zamanında müdahalesini gerektirmesi durumunda ek toplantılar düzenlemeye hazır olduklarını ifade etti.
Gazze’deki duruma da değinen Ahmed, BMGK'nın seçilmiş 10 üyesinin ABD tarafından veto edilen bir karar tasarısı girişiminde bulunduğunu hatırlatarak, bu konudaki sorumluluklarını ve çabalarını sürdüreceklerini söyledi. Filistin meselesinin tüm boyutlarının BMGK'nın yakın takibinde kalacağını sözlerine ekledi.
Soru üzerine, Hamas'ın Gazze'nin geleceğindeki rolü ile ilgili olarak, bunun Filistinliler arasında çözülmesi gereken bir mesele olduğunu düşündüğünü ifade eden Ahmed, geleceğin Filistinlilere bırakılması gerektiğini vurguladı.