Özgür Özel: Sosyalist Enternasyonal bünyesinde Gazze ateşkesi için komisyon kurulmalı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı'nda Gazze ateşkesi ve barış sürecini izleyecek bir komisyon kurulmasını talep etti.

Yayın Tarihi: 10.10.2025 17:55
Güncelleme Tarihi: 10.10.2025 17:55

Özgür Özel: Sosyalist Enternasyonal bünyesinde Gazze ateşkesi için komisyon kurulmalı

Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı'nda çağrıda bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes ve devam eden barış sürecinin etkin şekilde izlenmesi amacıyla Sosyalist Enternasyonal (SE) bünyesinde bir komisyon oluşturulmasını önerdi.

Toplantı ve bağlam

Özel, SE'nin Madrid'deki merkez binasında düzenlenen Prezidyum Toplantısı'nda konuştu. SE Başkan Yardımcılarından olan Özel, SE başkanlığını 2022 yılından bu yana yürüten İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in liderliğindeki yapılanmaya atıf yaptı. Toplantının basına kapalı düzenlendiği bilgisinin CHP'nin yazılı açıklamasında yer aldığı belirtildi.

Özel'in değerlendirmeleri ve öncelikler

Özel, Gazze'de iki yıldır ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını ifade ederek, Filistin yönetiminin kabul ettiği ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Konuşmasında, bir zamanlar Aliya İzetbegoviç'in sözünü anımsatarak 'Kötü bir barış, süren bir savaştan daha iyidir' görüşüyle anlaşmaya onay verdiklerini belirtti.

Özel, İsrail yönetimi ve uluslararası aktörlere ilişkin çekincelerini de dile getirdi; özellikle '(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'ya 'savaş kahramanı' diyerek, İsrail'in soykırım politikalarını destekleyen, Gazze'nin tamamen boşaltılması gerektiğini bile açıkça savunabilmiş (ABD Başkanı Donald) Trump yönetimine olan güvensizliğimizdir' ifadelerini kullandı.

Özel, önceliğin ateşkes anlaşmasına tam olarak uyulması ve insani yardımların acilen bölgeye ulaştırılması olduğunu vurguladı ve sonuçta iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini ekledi.

Komisyon önerisinin hedefi

Özel, uluslararası toplumun barış baskısının İsrail ve Amerika yönetimleri üzerinde sürdürülmesi gerektiğini belirterek, Sosyalist Enternasyonal bünyesinde kurulacak komisyonun ateşkes ve barış sürecini yakından takip etmesini önerdi. Öneriye göre bu komisyon, müzakere edilen planın Gazze'yi 'modern bir koloniye' dönüştürmek yerine iki devletli çözüme katkı sağlamasını gözetmelidir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes ve barış...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes ve barış sürecinin yakından takip edilmesi için Sosyalist Enternasyonal (SE) bünyesinde oluşturulacak bir komisyonun görevlendirilmesini istedi. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılarından olan Özel, başkanlığını 2022 yılından bu yana İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in yürüttüğü SE'nin Madrid'deki merkez binasında düzenlediği Prezidyum Toplantısı'nda konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes ve barış...