Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Özgür Özel Saraçhane'den Erdoğan'a seslendi: Hani mülakat kaldırılacaktı?

İstanbul Saraçhane’de Büyük Eğitim Mitingi’nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada Özel, eğitimin önemine dikkat çekti

Yayın Tarihi: 18.05.2024 15:03
Güncelleme Tarihi: 18.05.2024 15:03

Özgür Özel Saraçhane'den Erdoğan'a seslendi: Hani mülakat kaldırılacaktı?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bugün Saraçhane’de düzenlediği eğitim mitinginde Genel Başkan Özgür Özel konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada Özel, mülakat mağdurlarını ve atanamayan öğretmenleri gündemine alarak yeni müfredatı eleştirdi. Türkiye işçi sınıfını saygıyla selamladıklarını ifade eden Özel, mitingi dolduran herkese selam verdi. İtibardan tasarruf olacağını ancak eğitimden tasarruf olamayacağını söyleyen Özgür Özel, yoksa yılıp hor görülenlere ses ve destek olmaya geldiklerini ifade etti. “Sokaklar da meydanlar da bizimdir” diyen Özel, ülkede okuyacak öğrencilerin öğretmene hasret olduklarını ve 1 milyon öğretmenin durduğunu söyledi. Öğretmenlerin atanamamasına dikkat çeken Özel, kamuda 114 bin öğretmen olduğunu ve 1 tane dahi fazlasının alınmadığını ifade etti. 

23 bin emekli olduğunu ve 20 binin atandığını kaydeden Özel, 3 yıllık tasarruf tedbirleri kapsamında emekli sayısı kadar atamanın uzun süreceğine dikkat çekti. Hatta öyle ki eğitim fakülteleri kapatılsa dahi mevcut atanamayan öğretmenlerin işe yerleştirilmesinin 65 yıl süreceğini söyledi ve ekledi: 

“İtibardan tasarruf olur ancak eğitimden tasarruf olmaz.”

Yeni müfredata değinen Özel, Türkiye Cumhuriyeti yerine ifadelerin Türkiye olarak değiştirildiğine dikkat çekti. Ayrıca müfredatın Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarıyla sorunu olduğunu ve yok hükmünde olduğunu belirtti. Özel sektörde asgari ücretli ya da daha düşük ücretle öğretmen çalıştırıldığını belirten Özel, emek sömürüsü yapıldığını vurguladı. 

Öğretmenlerin hakkının devlet eliyle sermayeye yedirildiğini söyleyen Özel, nitelikli eğitimin artık sınıfsal bir sorun olduğunu söyledi. Parası olmayanların iyi eğitim alamaması nedeniyle çocukların bilimden, çağdaşlıktan ve laik bir eğitimden uzaklaştırıldığını belirtti. Müfredat hazırlamanın anayasa hazırlamak gibi olduğunu ifade eden Özel, tam bir mutabakatla yapılması gerektiğini belirtti ve ekledi: 

“Müzakere yaptığımızda sonuç alırsak ne ala. Alamazsak sokaklar bizimdir, meydanlar bizimdir. Ferman tek adamın, mücadele milletindir.”

Öte yandan Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da seslendi. Mülakatı kaldıracağını söylemesine rağmen hala mülakatların devam ettiğini söyleyen Özel, atanmayan 1 milyon öğrenciyi neden okuttuğunu sordu: 

"Buradan Erdoğan’a sesleniyorum: madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun? Niye umut verdin, niye onlara sırtını dönüyorsun?"