Bist 100
10.507,79 1%
DOLAR
32,3 0,05%
EURO
35,06 -0,11%
ALTIN
2.464,35 0,43%

Otomotiv sektöründe önemli düzenleme! Bakanlık taslağı hazırladı

Otomotiv sektöründe yüksek fiyatların ve stokçuluğun önüne geçmek için fiyatlarla mücadele eden Ticaret Bakanlığı, yeni bir kararı duyurdu.

Yayın Tarihi: 02.05.2024 17:59
Güncelleme Tarihi: 02.05.2024 17:59

Otomotiv sektöründe önemli düzenleme! Bakanlık taslağı hazırladı

Otomotiv sektöründe yapılması beklenen yeni bir düzenleme ile piyasada yer alan aşırı fiyat artışları ve stokçuluğu önlemek amacıyla sıkı önlemler alacağı duyuruldu. Ayrıca ön ödemelere de bir sınırlama getirileceği anlaşıldı. 

Alınan bilgilere göre otomotiv piyasasında uygulanacak olan yeni bir düzenleme ile aşırı fiyat artışları ve stokçuluk önlenecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, üretici ya da distribütör tarafından belirlenen fiyatlar artık artırılamayacak. Alıcılar ise ön ödemede en fazla satış fiyatının yüzde 10’u kadar ön ödeme yapabilecekler. Yani söz konusu yönetmelik taslağı sıfır araç ticareti, distribütörleri ve ikinci el araç değerlemelerini kapsıyor olacak. Araç bayileri araçlarını tahsis ettikleri an itibarıyla artık fiyatlarını artıramayacaklar. Ayrıca vergileri ödendikten sonra 15 gün içinde araçları teslim etmek zorunda olacaklar. 

Distribütörlere sınırlamalar geliyor! 

Düzenleme kapsamında distribütörlere de çeşitli yükümlülükler gelecek. Rekabeti bozabilecek uygulamalardan kaçınmaları adına bayilere aşırı araç satışından kaçınılacak. Ayrıca fatura tarihi itibarıyla fiyat artışı da yapılamayacak. 

İkinci el araçlarında ise internet üzerinden yapılan ihalelere şeffaflık kuralı getirilecek. Böylelikle de satıcının doğrudan ya da dolaylı olarak ihalelere katılması engellenecek. Ayrıca ihale öncesinde araçların detaylı bilgileriyle birlikte satıcılar arasında sözleşmeler hazırlanacak. 

Düzenleme kapsamında yapılacak olan son değişiklik araç değerlemeleri üzerine olacak. Değerleme şirketleri, araçların fiyatlarını dikkate alarak teklif verebilecek ve teklif farkı da yüzde 5’i geçemeyecek. Öte yandan verilen teklifler belirli bir süre için geçerli olacak ve fiziksel incelemelerin ardından nihai teklifler verilecek.