Osmaniye'de mısır hasadı başladı
MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Osmaniye'de 360 bin 249 dekar alanda yetiştirilen mısırın biçerdöverlerle hasadına başlandı. Çiftçiler, şubatta ekilen ve yaklaşık 6 aydır takip edilen ürünlerini sabahın erken saatlerinde tarlalardan toplamaya başladı.
Hasat çalışmaları ve saha koşulları
Biçerdöverlerle yürütülen hasat çalışmaları, tarlalarda hissedilen sıcaklığın 40 dereceye kadar çıktığı günlerde sürdü. Hasat edilen mısırlar kamyon ve kamyonetlerle silolara taşındı. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nün 15 Ağustosta açıkladığı, 2025 sezonu mısır alım fiyatının ton başına 11 bin 300 lira olarak belirlenmesiyle tarlalarda artan hareketlilik, dronla havadan görüntülendi.
Ekim alanı ve rekolte verileri
Kentte mısır ekim alanı bu yıl 360 bin 249 dekar olarak kaydedildi. 2024'te bu alan 380 bin 863 dekar olarak bildirilmişti; söz konusu düşüşe rağmen hasat verimliliği korunuyor. 2024 sezonunda 473 bin ton olarak gerçekleşen rekoltenin, bu sezon sonunda 463 bin ton olması bekleniyor. Osmaniye, mısır üretiminde Türkiye'de 6'ncı sırada yer alıyor.
Yetkili ve üretici değerlendirmeleri
İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Kolabaş, AA muhabirine verdiği açıklamada, mısırda ilk ürünlerin kuraklıktan olumsuz etkilenmediğini belirtti. Kolabaş, "Su sıkıntısı yaşanmamasından dolayı verimin iyi olduğunu" söyleyerek, "Bu yıl mısır hasadından 463 bin ton rekolte elde etmeyi bekliyoruz. Rekoltemiz çok güzel. Çiftçilere bol ve bereketli bir hasat diliyorum." dedi.
Mısır üreticisi Mahmut Tuzcu ise yaklaşık 55 dekar arazide mısır yetiştirdiğini belirterek, ürün kalitesi ve verimden memnun olduğunu aktardı. Tuzcu, "Dekar başına 1550 kilogram verim aldık. Bu sene kuraklık bizi etkilemedi." ifadelerini kullandı.
Osmaniye'de 360 bin 249 dekar alanda yetiştirilen mısırın rekoltesinin hasat sezonu sonunda 463 bin ton olması bekleniyor. Mısır üretiminde Türkiye'de 6'ncı sırada yer alan kentte, çiftçilerin şubatta ekimini yaptıkları ürünler olgunlaştı. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan üreticiler, 6 aydır özenle baktıkları mısırlarını biçerdöverlerle toplamaya başladı.