Osmangazi Belediyesi afet hazırlıklarını hızlandırdı
6 Şubat 2023 depremlerinin üçüncü yılı yaklaşırken Osmangazi Belediyesi, olası afetlere karşı kapsamlı hazırlık programını kamuoyuna sundu. Belediye Başkanı Erkan Aydın, iletişim altyapısı, eğitim ve müdahale kapasitesini güçlendirecek projelerin hayata geçirildiğini açıkladı.
Çukurca’da 17 bin metrekarelik Afet Koordinasyon Merkezi
Başkan Aydın, Çukurca’da kurulan 17 bin metrekarelik afet koordinasyon merkezinin afet anında kesintisiz iletişim sağlamak üzere kuleler, internet altyapısı, simülasyon merkezleri ve ilk yardım eğitim salonlarıyla donatıldığını belirtti. Bakanlıktan kamu yararı izni alınan alanda hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik eğitim programlarının düzenleneceği kaydedildi.
Aydın, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan iletişim aksaklıklarına atıfta bulunarak, bu merkezde kurulacak iletişim kuleleri ve altyapının benzer mağduriyetleri önlemeyi hedeflediğini vurguladı.
Mahalle konteynırları ile acil müdahale istasyonları
Osmangazi’nin çeşitli mahallelerine yerleştirilen afet konteynırlarının tam donanımlı olacağı bildirildi. Konteynırlarda kadın-erkek tuvaleti, hijyen malzemeleri, telefon bataryası, çadır ve beton delici gibi ekipmanlar bulunacak. Büyük mahallelerde 32 metrelik konteynırlar, küçük mahallelere ise boyutlarına uygun konteynırlar yerleştirilecek.
Belediye, bu yıl için 100 afet koordinasyon merkezi hedeflediklerini; bunun 10’unun tamamlandığını, 45’inin ise yolda olduğunu açıkladı. Proje kapsamında Osmangazi’nin 136 mahallesi için acil müdahale istasyonlarının tamamlanması planlanıyor.
Arama kurtarma kapasitesi: Birinci sınıf akreditasyon
Aydın, Osmangazi Belediyesi arama kurtarma ekiplerinin sertifikalı köpekleriyle birlikte birinci sınıf afet müdahale seviyesine yükseldiğini belirtti. Birimlerin AFAD, Kızılay, valilik ve kaymakamlıkla koordineli çalıştığı; Maraş depreminde görev yapan köpeklerin hayat kurtarmada önemli rol oynadığı vurgulandı.
Belediye başkanı, koordinasyon eksikliğinin can kayıplarını artırdığı deneyiminden hareketle aynı hataların tekrarlanmayacağını, ekiplerin bot, köpek ve diğer ekipmanlarla farklı afet türlerine müdahale edebilecek düzeye getirildiğini söyledi.
Çeltik–Yeniceabat’ta 53 bin metrekarelik Afet Köy projesi
Osmangazi Belediyesi, Çeltik ve Yeniceabat Mahalleleri arasında 53 bin metrekarelik alanda bir Afet Köy planladığını açıkladı. Proje, deprem sonrası toplanma alanı işlevinin yanı sıra kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşların geçici barınma ihtiyacını karşılamak üzere tasarlandı.
Aydın, kentsel dönüşüm sürecinin bürokratik ve zaman alıcı olabildiğine dikkat çekerek, Afet Köy’de vatandaşların devletin kira desteği süresince ilave ücret ödemeden konaklayabileceğini ifade etti. Projenin etap etap hayata geçirileceği, başlangıçta aile başına bir konteyner veya prefabrik konut planlandığı, gerektiğinde kapasitenin artırılabileceği belirtildi.
Proje tamamlandığında Afet Köy’ün birkaç bin kişilik anlık konaklama kapasitesine ulaşabilecek şekilde planlandığı ifade edildi.
Sonuç olarak, Osmangazi Belediyesi iletişim altyapısı, eğitim, arama-kurtarma kapasitesi ve geçici barınma çözümlerini içeren çok katmanlı bir hazırlık programı yürütüyor. Belediye, bu hazırlıklarla deprem kuşağındaki kentte koordinasyon ve müdahale kapasitesini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Bursa'da Afet Koordinasyon ve Afet Köy Projesi