Ormanağzı’nın Karnavas Bezi Kahire’de Tanıtıldı
Geleneksel dokuma Kahire’de temsil edildi
Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı Köyü’nde el emeğiyle dokunan geleneksel Karnavas Bezi, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen etkinlikte tanıtıldı. Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen’in eşi Ayşen Balçık Şen için özel olarak takdim edilen başörtüsü, salon ziyaretçilerinin ve program katılımcılarının dikkatini çekti.
Etkinlik, "Osmanlı Diliyle Kadının Sessiz Anlatısı" sergisi kapsamında gerçekleştirildi. Erzurum’dan etkinliğe katılanlar arasında Fotoğraf Sanatçısı Kübra Çetin, folklor araştırmacısı Türkan Ora ve şehir tanıtım uzmanı Canan Şimşek yer aldı; ekip, Karnavas başörtüsünü sergide katılımcıların beğenisine sundu.
Program, Karayazı Ters Lalesi tanıtımı ile başladı ve Kahire Yunus Emre Enstitüsü'nde gerçekleştirildi. Sunumlarda Anadolu’nun kültürel değerlerini yaşatmayı amaçlayan anlatımlar yapıldı; Olur yöresinin simgesi olan Karnavas Bezi ayrıntılarıyla aktarıldı.
Kültürel değer ve teknik vurgusu
Tanıtım sırasında, Karnavas Bezi’nin el emeğiyle dokunan geleneksel teknikleri ve bölgeye özgü kültürel değeri hakkında bilgiler paylaşıldı. Katılımcılarla paylaşılan açıklamalar, bezin yerel kimliğin bir taşıyıcısı olarak önemini öne çıkardı.
Sunum sonunda, özel olarak hazırlanan Karnavas başörtüsü Canan Şimşek tarafından Ayşen Balçık Şen'e takdim edildi. Bu jest, hem ürünün el yapımı niteliğini hem de kültürel mirasın diplomasi aracılığıyla tanıtılmasının simgesel önemini pekiştirdi.
Uluslararası tanıtımın önemi
Etkinlikte, bölgenin el sanatlarını uluslararası platformlarda tanıtmanın önemi vurgulandı. Katılımcılar, yerel dokuma geleneğinin aktarımının sürdürülebilirliği ve kültürel farkındalığın artırılması açısından böyle organizasyonların katkılarına dikkat çekti.
Ormanağzı’nın Karnavas Bezi’nin Kahire’de sergilenmesi, hem yöresel el sanatlarının görünürlüğünü artırma hem de Anadolu’nun somut ve somut olmayan kültürel mirasının uluslararası düzeyde temsil edilmesine yönelik adımlar arasında değerlendirildi.
ERZURUM’UN OLUR İLÇESİNE BAĞLI ORMANAĞZI KÖYÜ’NDE EL EMEĞİYLE DOKUNAN GELENEKSEL KARNAVAS BEZİ, KAHİRE’DE DÜZENLENEN ETKİNLİKTE TANITILDI.