Ordu Üniversitesi'nde TÜBİTAK destekli öğrenci proje sayısı 24'ten 92'ye yükseldi
Ordu Üniversitesi (ODÜ) öğrencilerinin TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayısı, bir yıl içinde belirgin şekilde arttı. 2024'te 24 olan desteklenen proje sayısı, 2025 sonuçlarıyla birlikte toplam 92'ye yükseldi.
Başvuru ve destek istatistikleri
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında Ordu Üniversitesinden 229 proje başvurusu yapıldı; bunlardan 91'i desteklenmeye hak kazandı. Bu veriler, üniversitede öğrenci odaklı araştırma ve proje kültürünün güçlendiğini ortaya koyuyor.
Karşılaştırmalı verilerde, 2021-2024 yılları arasında toplam 86 başvuru yapılmışken, yalnızca 2025 yılında gerçekleştirilen 229 başvuru önceki dört yılın toplamını geride bıraktı. Böylece proje başvuru sayısında yüzde 166 artış sağlandı.
Desteklenen proje sayılarında artış
2021-2024 döneminde toplam 55 proje destek almışken, yalnızca 2025 yılında 91 proje desteklenerek önceki dört yılın toplamı aşıldı. Bu gelişmeyle desteklenen proje sayısında yüzde 65,5 artış elde edildi.
2025 sonuçlarında fakülte bazında öne çıkanlar: Sağlık Bilimleri Fakültesi (19 proje), Ziraat Fakültesi (17 proje), Fen Edebiyat Fakültesi (11 proje) ve Spor Bilimleri Fakültesi (9 proje). Bölüm bazında ise Bahçe Bitkileri Bölümü 10 proje ile ilk sırada, Hemşirelik Bölümü ve Spor Yöneticiliği Bölümü ise 8'er projeyle dikkat çekti.
2209-B programındaki başvuru
TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Programı kapsamında üniversitenin 6 farklı akademik biriminden toplam 8 proje başvurusu gerçekleştirildi. Bu kapsamda Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi'nin bir projesi desteklenmeye hak kazanarak Ordu Üniversitesi'nin 2209-B programındaki ilk başarısı oldu.
Rektörün değerlendirmesi
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, elde edilen sonuçların üniversitede araştırma kültürünün güçlendiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Rektör Baş, "Öğrencilerimizin bilimsel araştırma ve proje geliştirme konusundaki ilgisinin her geçen yıl artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Elde edilen bu başarı, akademik birimlerimiz ile öğrencilerimizin özverili çalışmalarının sonucudur. Üniversite olarak proje üretimini ve araştırma faaliyetlerini desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
ORDU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ORHAN BAŞ