Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

"Ölümsüzlük yemeği" diye anılan Hipokrat'ın sırrı açığa çıktı! İçeriğindeki besin değerleri başka bir yerde yok

Arı poleni, eski Mısır ve Çin’de kullanılmaya başlanmıştır. Tıp tarihinin babası sayılan Yunanlı hekim Hipokrat, arı polenini “Ölümsüzlük yemeği” olarak tanımlamıştır. Peki, arı poleninin faydaları nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? İşte arı poleni hakkında merak edilenler…

Yayın Tarihi: 26.02.2024 09:44
Güncelleme Tarihi: 26.02.2024 12:53

"Ölümsüzlük yemeği" diye anılan Hipokrat'ın sırrı açığa çıktı! İçeriğindeki besin değerleri başka bir yerde yok

Arı poleni, B vitamini açısından oldukça zengindir ve farklı mineraller, aminoasitler ve enzimler içerir. Arı poleni, arıların erkek çiçeklerden aldığı toz şeklindeki maddedir. Arılar bu tozları ayaklarıyla alır ve böylece çiçeklerin üremesine de katkı sağlar. Bu tozların bir bölümü arıların arka ayaklarına yapışır ve kovana taşınır. Arı poleninin ticari olarak elde edilmesi için kovan girişine fırça gibi bir aparat konulur. Arı poleni, sağlığa birçok fayda sağlayan bir besin takviyesidir. Peki, arı poleninin faydaları nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? İşte arı poleni hakkında merak edilenler…

ARI POLENİ NEDEN ÖLÜMSÜZLÜK YEMEĞİ OLARAK NİTELENDİRİLİR?

Arı poleni, içerdiği zengin besin değerleri nedeniyle ölümsüzlük yemeği olarak nitelendirilir. Arı poleni, %55 karbonhidrat, %35 protein, %3 mineral ve vitamin, %2 yağ asidi içerir. Ayrıca betakaroten, selenyum, C ve E vitaminleri, likopen ve flavonoid gibi maddeler de az miktarda bulunur. 

ARI POLENİ

Arı poleni, bağışıklık sistemini güçlendirir, kilo kontrolü sağlar, alerjiyi önler, cinsel fonksiyonu geliştirir, yaşlanma sürecini yavaşlatır. Ayrıca arı poleni, radyoterapinin yan etkilerini azaltır, yara iyileşmesini hızlandırır, kan şekerini düzenler, kolesterolü düşürür, sindirimi kolaylaştırır, enerji verir, stresi azaltır, saç ve cilt sağlığını korur.

ARI POLENİ NASIL KULLANILMALIDIR?

Arı poleni, hem hastaların beslenmesine katkıda bulunmak hem de güç ve dayanıklılık gerektiren işlerde çalışanlar ve sporcular tarafından kullanılmaktadır. Arı poleni, günde 1-3 kez alınması ve günlük dozun 3 tatlı kaşığıyı geçmemesi tavsiye edilir. Arı poleni, bal, yoğurt, süt, peynir, meyve suyu, tahıl gibi gıdalarla birlikte tüketilebilir. 

ARI POLENİ FAYDALARI

Arı poleni, cilt için sıvı formları da mevcuttur. Yara, çürük ve sıyrıklarda faydalı olabilir. Arı poleni, bal ve diğer arı ürünleri, arı zehrine alerjisi olan kişiler tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır. Arı poleninin nadir de olsa görülebilen yan etkileri sindirim sistemi rahatsızlıkları ve ishaldir. Diğer ilaç, vitamin veya besin takviyeleriyle bilinen bir etkileşimi yoktur.

ARI POLENİ NERDEN ALINABİLİR, NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLİR?

Arı poleni, arıcılık yapan yerlerden, aktarlardan, organik pazarlardan, internet sitelerinden alınabilir. Arı poleni alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

• Arı poleni, temiz, kuru, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Nemli ve ışıklı ortamlarda bozulabilir.

• Arı poleni, renk, koku ve tat bakımından değişiklik gösterir. Bu, arıların farklı çiçeklerden topladığı anlamına gelir. Arı poleni, renkli ve hoş kokulu olmalıdır. Küflü, ekşi veya acı kokan arı poleni tüketilmemelidir.

ARI POLENİ HAKKINDA

• Arı poleni, taze veya dondurulmuş olarak alınabilir. Taze arı poleni, dondurulmuş arı polenine göre daha fazla besin değeri içerir. Dondurulmuş arı poleni, buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir.

• Arı poleni, katkı maddesi, koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı gibi kimyasallar içermemelidir. Bu nedenle arı poleni alırken ürünün etiketini okumak önemlidir. Organik sertifikalı arı poleni tercih edilmelidir.

ARI POLENİ ÖZELLİKLERİ

Arı poleni, doğanın sunduğu mucizevi bir besindir. Hipokrat’ın ölümsüzlük yemeği olarak nitelendirdiği arı poleni, sağlığımız için birçok fayda sağlar. Arı poleni, doğru şekilde kullanıldığında, hayat kalitemizi artırabilir. Arı poleni, herkesin denemesi gereken bir besin takviyesidir.