Okula dönüşe sıkı denetim: Bursa'da 1 milyon 400 bin ürün incelendi, 42 milyon lira ceza

Okullar açılmadan önce Bursa Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 4 bin 800 işletmede 1 milyon 400 bin ürünü denetledi, 42 milyon lira ceza uygulandı.

Yayın Tarihi: 07.09.2026 11:33
Güncelleme Tarihi: 07.09.2026 12:02

Okula dönüşe sıkı denetim: Bursa'da 1 milyon 400 bin ürün incelendi, 42 milyon lira ceza

Denetimler neden artırıldı:

Bursa'da okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye ürünleri başta olmak üzere piyasaya yönelik denetimler sıklaştırıldı. Bursa Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, sektör temsilcilerine bilgilendirme ve uyarılarda bulunarak ağustos başında başlayan denetimlerini yoğunlaştırdı.

Denetimlerin kapsamı ve sonuçları:

2026 yılı başından itibaren kent genelinde sürdürülen piyasa gözetimi çalışmalarında yaklaşık 4 bin 800 işletme ziyaret edildi ve 1 milyon 400 bin ürün incelendi. Denetimler yalnızca kırtasiye ile sınırlı kalmayıp, yaş sebze ve meyve alanında faaliyet gösteren hal işletmeleri de kapsadı. Bu süreçte yapılan tespitler neticesinde yaklaşık 42 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Etiket ve kasa fiyatı kontrolleri:

Denetimlerde ürünlerin üzerinde fiyat etiketi bulunup bulunmadığı ile raf fiyatı ve kasa fiyatı arasındaki uyum esas alındı. Raflarda fiyat etiketi olmaması veya etiket fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması durumunda her bir aykırılık için 3 bin 973 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Fahiş fiyat artışı ve idari işlemler:

Ekipler, okulları açılma dönemini fırsat bilerek haksız ve fahiş fiyat artışı yapan işletmeleri de tespit ediyor. Fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen işletmeler hakkında Bakanlık tarafından 180 bin 617 TL ile 1 milyon 806 bin 177 TL arasında idari para cezası uygulanabiliyor. Ayrıca denetimler sonucu 600 işletme hakkında fahiş fiyat artışı iddiasıyla gerekli işlemlerin yapılması üzere Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunuldu.

Uygulamanın amacı, tüketicilerin okul alışverişi döneminde korunmasını sağlamak ve piyasada fiyat şeffaflığını temin etmektir. Denetimler, hem bilgilendirme hem de tespit edilen aykırılıklara yönelik yaptırım adımlarını birlikte içeriyor.

BURSA’DA OKULLARIN AÇILMASINA SAYILI GÜNLER KALA KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DENETİMLER...

BURSA’DA OKULLARIN AÇILMASINA SAYILI GÜNLER KALA KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DENETİMLER ARTIRILDI. BURSA TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ, KIRTASİYE ÜRÜNLERİNİN FİYAT ETİKETLERİNİ VE RAF-KASA FİYATLARI ARASINDAKİ FARKLILIKLARI KONTROL EDERKEN, FAHİŞ FİYAT ARTIŞI YAPAN İŞLETMELER HAKKINDA DA İŞLEM YAPILDI. FAHİŞ FİYAT ARTIŞI YAPTIĞI TESPİT EDİLEN İŞLETMELERE 180 BİN 617 LİRADAN 1 MİLYON 806 BİN 177 LİRAYA KADAR İDARİ PARA CEZASI UYGULANABİLECEK.

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.