Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ödemelerini IBAN numarasına yapanlar aman dikkat! Kendinizi bir anda hapiste bulabilirsiniz

IBAN üzerinden ödeme talep eden bazı esnafların artmasıyla birlikte uzmanlar, bu uygulamanın beraberinde getirdiği risklere dikkat çekiyor. Kredi kartı yerine IBAN kullanımının tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, "Kime para gönderdiğinizi iyi bilin, çünkü beklenmedik bir anda suçun içinde bulabilirsiniz kendinizi" uyarısında bulunuyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 31.12.2023 11:01
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023 11:01

Ödemelerini IBAN numarasına yapanlar aman dikkat! Kendinizi bir anda hapiste bulabilirsiniz

İBAN üzerinden yapılan ödemelerde dikkatli olunması gerektiği konusunda TÜKONFED üyesi avukat Saadet Kartı tarafından yapılan uyarı, finansal güvenlik ve suçla ilişkilendirme risklerine dikkat çekiyor. Kartı, bu ödeme yöntemiyle kara para aklama veya uyuşturucu ticaretine aracılık edilebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Manavdan markete, kuaförden giyime kadar birçok esnafın komisyon vermemek adına İBAN üzerinden ödeme talep ettiği günümüzde, paranın nereye gittiğine dikkat etmek önem arz ediyor. Avukat Saadet Kartı, binlerce kişiye dağıtılan paraların iş yerleri üzerinden sisteme sokulduğu bir kara para aklama yönteminde, işletmenin IBAN'ına para gönderen kişilerin de bu sistemin içine dahil olabileceği uyarısında bulunuyor.

IBAN'A ÖDEME YAPANLAR DİKKAT

Foto - IBAN’a ödeme yapanlar dikkat! Uzman isim duyurdu

Özellikle internet alışverişlerinde İBAN üzerinden ödeme yaparken dolandırılma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kartı, ürünün gelmemesi durumunda ispatlama zorluğuna dikkat çekiyor. IBAN'lı ödemelerin ayrıca kartlı işlem avantajlarını sunmaması ve tüketici kredi puanlarına katkı sağlamaması gibi dezavantajları olduğunu belirten avukat, taksit imkanlarından yoksun kalmak gibi müşteri açısından olumsuz durumları da paylaşıyor.