Bist 100
10.739,57 0%
DOLAR
32,21 0,06%
EURO
35,06 0,09%

O ilçemizden resmen altın fışkırıyor! Yabancılar pusuya yattı bekliyor

Kayseri’nin Develi ilçesindekiler, dikkat! Bölgeniz altın rezervi kaynıyor! İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 25.12.2023 17:27
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 17:27

O ilçemizden resmen altın fışkırıyor! Yabancılar pusuya yattı bekliyor

Kayseri'nin Develi ilçesinde faaliyet gösteren bir altın madeni işletmeciliği yapan yabancı şirket, bölgedeki yüksek rezervlere vurgu yaparak Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor. Centerra Gold'un Türkiye Ülke Müdürü Davit Bickford, altın madenlerinin Türkiye ekonomisine sağladığı büyük faydalara dikkat çekti.

Bickford, Dünya Altın Konseyi'nin Kasım ayında yayımladığı rapora atıfta bulunarak, üye şirketlerin 2021 yılında ev sahibi ülke ekonomilerine toplamda 57,5 milyar dolarlık bir katkıda bulunduğunu açıkladı. Bu katkının içinde 35,4 milyar dolarlık ülke içi tedarikçi ödemeleri, 11,7 milyar dolarlık çalışanlara yapılan ödemeler, 10 milyar dolarlık hükümetlere ödenen vergiler ve 450 milyon dolarlık topluluklara yapılan ödemeler yer alıyor.

Davit Bickford ayrıca, Türkiye'nin altın potansiyelinin küresel çapta tanındığını belirterek, Tetis mineral kuşağının Türkiye'den Romanya ve Sırbistan'a kadar uzanan bölgesinin, keşfedilecek ilk 10 küresel sıcak noktadan biri olduğunu vurguladı. Bickford, Türkiye'nin maden potansiyelinin artık küresel bir ölçekte değerlendirildiğine dikkat çekti.

türkiye altın madeni Kayseri'nin Develi ilçesinde yüksek rezervler olduğu bildirildi

Öte yandan, Centerra Gold'un Türkiye'deki faaliyetleri, Develi ilçesindeki Öksüt Madeni'nde gerçekleşiyor. Bickford, bu madenden yılda 5,5-6 ton arasında altın üretimi hedeflendiğini ve bölgedeki rezervin 35 ton olduğunu ifade etti. Ayrıca, Öksüt'ün Türkiye'de finans desteği sağlanan ilk maden projesi olduğunu belirtti.

Altın madeni şirketi, şu anda müteahhitler dahil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiye istihdam sağlıyor. Bu istihdamın büyük bir kısmı Develi ilçesinden yapılmakta olup, kadın çalışan oranları sektör ortalamasının üzerinde yüzde 15 olarak belirlendi.

Davit Bickford, Türkiye'deki altın talebinin artmasıyla birlikte sektördeki büyümenin ithalata olan bağımlılığı azaltarak Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğini vurgulayarak, "Türkiye'nin yıllık altın üretiminin 40 tondan 100 tona kadar çıkabileceğini düşünüyoruz" dedi. Develi ilçesindeki Öksüt Madeni'nin Türkiye'nin altın rezervlerine önemli bir katkı sağladığı ifade edilen açıklamalarda, bölgedeki maden potansiyelinin küresel çapta tanındığı ve Türkiye'nin altın üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğu vurgulanıyor. Özellikle Tetis mineral kuşağının Türkiye'den Romanya ve Sırbistan'a kadar olan bölgesinin keşfedilecek önemli bir sıcak nokta olduğu belirtiliyor.

Altın madeni şirketi, Develi ilçesinde istihdam sağlayarak bölge ekonomisine olumlu katkılarda bulunuyor. Yapılan vurgulara göre, Türkiye'nin altın talebinin artmasıyla sektördeki büyümenin ithalata olan bağımlılığı azaltması ve Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmesi bekleniyor. Bu bağlamda, altın madeni sektörünün sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda sosyal ve istihdam anlamında da önemli bir rol oynadığı söylenebilir.