Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Nvidia CEO'suna göre 7 trilyon dolarlık çip hayalleri çok uzak!

Jensen Huang, Sam Altman'ın 7 trilyon dolarlık çip hayallerinin çok uzak olduğunu ifade etti. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 14.02.2024 17:04
Güncelleme Tarihi: 14.02.2024 17:04

Nvidia CEO'suna göre 7 trilyon dolarlık çip hayalleri çok uzak!

Nvidia CEO'su Jensen Huang, pazartesi günü Dubai'deki Dünya Hükümetler Zirvesi'nde bu kadar gelirin kaç GPU çipi satın alabileceği sorusuna espriyle karşılık verdi. Buna göre Huang, 7 trilyon doların "görünüşe göre tüm GPU'ları" satın alabileceğini söyleyerek OpenAI CEO’su Sam Altman'a dolaylı bir göndermede bulundu.

The Wall Street Journal'ın haberine göre, Altman, yapay zekâ işlemlerinde ihtiyaç duyulan çiplerin tedarikini arttırmak için trilyonlar dolarlık gelir sağlamaya çalışıyor.

Huang, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yapay Zekâ Bakanı Omar Al Olama'ya yapay zekâ geliştirmenin Altman'ın toplamaya çalıştığı miktar kadar maliyetli olmayacağını söyledi.

Nvidia CEO'su, yapay zekâ altyapı maliyetlerinin, bilgi işlemde beklenen ilerlemeler nedeniyle Altman'ın yükseltmeye çalıştığı 5 trilyon ila 7 trilyon dolardan önemli ölçüde daha az olacağını söyledi.

Huang, "Sadece daha fazla bilgisayar satın alacağınızı varsayamazsınız. Bilgisayarların daha hızlı hale geleceğini ve bu nedenle ihtiyacınız olan toplam miktarın o kadar fazla olmayacağını da varsaymalısınız” dedi.

nvidia

4-5 YIL İÇİNDE 2 TRİLYON DOLARLIK VERİ MERKEZİ OLACAK

Ayrıca, küresel olarak yapay zekâ veri merkezleri inşa etmenin maliyetinin 2029 yılına kadar 2 trilyon dolara ulaşacağını öne süren Huang, şunları söyledi: "Yaklaşık bir trilyon dolar değerinde kurulu veri merkezi tabanı var. Önümüzdeki 4-5 yıl boyunca, dünyanın dört bir yanındaki yazılımlara güç verecek 2 trilyon dolar değerinde veri merkezimiz olacak."

Huang'ın yorumları, The Wall Street Journal'ın geçen hafta Altman'ın dünyadaki yarı iletken çip arzını önemli ölçüde arttırmak ve küresel çip kıtlığını gidermeye yardımcı olmak için 7 trilyon dolara kadar para toplamaya çalıştığını bildirmesinin ardından geldi.

OpenAI CEO’sunun, BAE hükümeti de dahil olmak üzere potansiyel yatırımcılarla girişimi hakkında konuştuğu bildirildi.

İsmi açıklanmayan kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre Nvidia, veri merkezleri için özel çipler geliştirmek üzere OpenAI, Microsoft, Google ve Meta gibi şirketlerle görüşmeler yaptı.

Yapay zekâ çipi pazarında halihazırda baskın bir konuma sahip ve neredeyse 1,8 trilyon dolar değerinde ve pazartesi günkü kapanış zilinde Amazon'un hemen arkasında yer alıyor.

Reuters'ın haberine göre, Nvidia şimdi bulut bilişim firmaları için veri merkezi çipleri ve yapay zekâ işlemcileri tasarlayacak bir bölüm oluşturmayı planlıyor.