Norveç, Ukrayna'ya Yaklaşık 695 Milyon Dolar Değerinde Hava Savunma Desteği Sağlayacak
Norveç hükümeti, Ukrayna'ya yönelik hava savunma desteğinin toplam değerinin yaklaşık 695 milyon dolar olduğunu açıkladı. Karar, Alman makamları ile koordinasyon içinde uygulamaya konulacak bir destek paketini kapsıyor.
Destek ve işbirliği detayları
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, yaptığı yazılı açıklamada, destek paketinin Almanya ile işbirliği içinde Ukrayna'ya ulaştırılacağını belirtti. Store açıklamasında, "Almanya ile birlikte artık Ukrayna'ya güçlü hava savunma sistemleri sağlıyoruz." ifadesini kullandı.
Hükümetin bildirimine göre, Norveç ve Almanya iki Patriot hava savunma sistemi ile bu sistemlerin mühimmatının finansmanını üstlenecek. Buna ek olarak Norveç, Alman savunma şirketi Hensoldt'tan radar sistemleri tedarik edilmesine ve Norveç merkezli savunma şirketi Kongsberg'den hava savunma sistemleri tedarikine katkı sağlayacak.
Açıklamada, iki Patriot sisteminin halen Almanya'da bulunduğu ve en kısa sürede Ukrayna'ya teslim edileceğinin belirtildiği kaydedildi.
Başbakan Store ayrıca, temmuzda ülkesinin Ukrayna'nın hava savunması için ek finansman sağlamaya hazır olduğunu ve bunu Almanya ile yakın işbirliği içinde yapmayı planladıklarını ifade etmişti.