
Nohut, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Ancak nohut pişirmek için akşamdan ıslatmak, sabah erkenden tencereye koymak gibi zahmetli işlemler gerekiyor. Peki, nohutu ıslatmadan, aynı gün pişirebilmenin bir yolu var mı? Cevabı haberimizde...
NOHUT NASIL HAŞLANIR?
Nohutu ıslatmadan pişirmek için iki yöntem var: Normal tencerede veya düdüklü tencerede haşlamak. Normal tencerede haşlamak için nohutu iyice yıkayıp temizledikten sonra, temiz ve ılık bir su ile yarım saat kadar kaynatmak yeterli. Daha sonra nohutu süzüp, istediğiniz yemeği yapabilirsiniz.
Düdüklü tencerede haşlamak için ise nohutu yıkayıp temizledikten sonra, düdüklü tencereye et, soğan, salça, baharat gibi malzemeleri ekleyip, üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin. Düdüklünün kapağını kapatıp, 45-50 dakika pişirin. Nohutunuz hem yumuşacık hem de lezzetli olacaktır.
NOHUTUN FAYDALARI NELERDİR?
Nohut, protein, lif, demir, folik asit, magnezyum, fosfor, çinko gibi besin öğeleri açısından zengin bir bakliyat türüdür. Nohut tüketmek, sindirim sağlığını destekler, kan şekerini dengeler, kolesterolü düşürür, bağışıklığı güçlendirir, enerji verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
Nohut, aynı zamanda vegan ve vejetaryen beslenenler için de önemli bir protein kaynağıdır. Nohutu humus, falafel, salata, çorba, pilav gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz.
Nohut Yemeği Tarifi
Nohut yemeği yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
* 2 su bardağı nohut
* 100 gr kuzu eti
* 1 adet soğan
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* Yarım çay bardağı sıvı yağ
* Aldığı kadar kaynamış su
* Pul biber
* Tuz
Yapılışı ise şöyledir:
* Nohutu yaklaşık 1 litre su ile yarım saat tencerede haşlayın. Daha sonra süzün.
* Düdüklü tencereye eti alıp rengi dönene kadar kavurun. Ardından küçük doğranmış soğanı ekleyip iyice kavurun ve salçayı da ekleyip kavurun.
* Yarım saat haşlayıp süzdüğünüz nohutu ekleyin ve baharatları atın. İyice karıştırın.
* Kaynamış sıcak suyu ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 45 dakika pişirin.
* Servis ederken üzerine karabiber ekleyin. Afiyet olsun.