Niğde'de 'Bi Niğde mi Yapsak?' projesi: Köy öğrencileri kentle buluşuyor
Proje tanıtımı
Niğde Şehit Ramazan Konuş Gençlik Merkezi tarafından hayata geçirilen Bi Niğde mi Yapsak? projesi, kent merkezine uzak köylerde yaşayan öğrencileri Niğde’nin tarihi, kültürel ve sosyal yaşamıyla tanıştırmayı hedefliyor.
İki hafta önce başlatılan uygulama kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla okul idareleri tarafından belirlenen öğrenciler belli gruplar halinde şehir merkezine getiriliyor. Program, daha önce Niğde merkezine hiç gelmemiş veya kentin tarihi alanlarını görme imkânı bulamamış çocuklara özel olarak düzenleniyor.
Gezi ve etkinlik programı
Öğrenciler; öğretmenleri ve gençlik merkezi ekipleri eşliğinde Niğde Kalesi, Rahmaniye Camii, Alaaddin Camii ve Bedesten Müzesini ziyaret ederek kentin tarihine tanıklık ediyor. Gezi programının ardından katılımcılar için seçilen filmle sinema etkinliği düzenleniyor, devamında alışveriş merkezinde yemek yeniyor ve oyun alanlarında vakit geçirilerek gün sonlandırılıyor.
Projenin ilk haftasında Ağcaşar Köyü'nden, ikinci haftasında ise Elekgölü, Mahmatlı ve Üskül köylerinden öğrenciler etkinliğe katıldı.
Amaçlar ve katılımcı geri bildirimleri
Niğde Şehit Ramazan Konuş Gençlik Merkezi Müdürü Hüseyin Ceylan, projenin hedefini şu sözlerle açıkladı: "Bi Niğde mi Yapsak? projemizde amacımız, daha önce Niğde merkezde gezi ya da herhangi bir faaliyette bulunmamış gençlerimizi şehrimize getirmek. Niğde’nin tarihi ve kültürel yapısını tanıtmak için belirlediğimiz alanlarda bir gezi programı oluşturduk. Niğde Kalesi, Rahmaniye Camii, Alaaddin Camii ve Bedesten Müzesi’ni gezdik. Şu an sinema etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Ardından AVM’de yemek yiyeceğiz, oyun oynayacağız ve çocuklarımızı uğurlayacağız. Hedefimiz Niğde’deki tüm köy okullarına ulaşmak, en uzaktaki köylerdeki öğrencilerimizi şehir merkezine getirerek onlarda tarih ve kültür bilinci oluşturmak, sosyal hayata katılımlarını sağlamak".
Ceylan, çocukların sabah ilk servisten indikleri andan itibaren duydukları mutluluğun ve kısa sürede kurulan bağın kendilerini de memnun ettiğini belirterek, "Yaklaşık üç saattir birlikteyiz. Şu an çok mutlular, çok heyecanlılar. Bize aktardıkları duygular, gözlerindeki sevinç bu projenin ne kadar doğru ve anlamlı olduğunu gösteriyor. Biz de bu mutluluğa ortak olduğumuz için çok mutluyuz" dedi.
Projeye katılan öğrenciler ise Niğde’nin tarihi mekanlarını ziyaret etmenin ve arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmenin kendilerini çok mutlu ettiğini, gezinin unutulmaz bir anı olduğunu ve yeniden gelmek istediklerini ifade etti.
NİĞDE ŞEHİT RAMAZAN KONUŞ GENÇLİK MERKEZİ TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLEN "Bİ NİĞDE Mİ YAPSAK?" PROJESİ, KENT MERKEZİNE UZAK KÖYLERDE YAŞAYAN ÖĞRENCİLERİ NİĞDE’NİN TARİHİ, KÜLTÜREL VE SOSYAL YAŞAMIYLA BULUŞTURUYOR.