New York borsası karışık seyirle kapandı
New York borsası, ABD'de iş gücü talebinin azaldığına işaret eden verilerin ardından günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,06 azalışla 45.270,89 puana gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,51 artışla 6.448,28 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,02 kazançla 21.497,73 puana çıktı.
JOLTS verisi ve istihdam göstergelerinin piyasalara etkisi
Yatırımcıların odağında, Fed'in 16-17 Eylül'deki FOMC toplantısına ilişkin ipuçları arandığından, iş gücü piyasasına dair veriler öne çıktı. Bugün açıklanan JOLTS Açık İş Sayısı verilerine göre, ABD'de açık iş sayısı temmuzda 7 milyon 181 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti ve Eylül 2024'ten bu yana en düşük seviyeye indi.
Analistler, verinin iş gücü piyasasındaki koşulların gevşediğine işaret ettiğini ve bunun Fed'in bu ay faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini desteklediğini belirtti. Ayrıca temmuzda fabrika siparişleri yüzde 1,3 azalış gösterdi.
Fed raporu ve yetkililerden gelen mesajlar
Fed'in yayımladığı Bej Kitap raporunda, ülkede ekonomik faaliyetin "çok az değiştiğini" veya "hiç değişmediğini" bildirdiği kaydedildi. Raporda, banka şubelerinden gelen analizlere göre genel istihdam seviyelerinde 12 şubeden 11'inde çok az değişiklik ya da hiç değişiklik olduğu, bir bölgede ise hafif düşüş yaşandığı belirtildi.
Rapor ayrıca, neredeyse tüm bölgelerde gümrük vergileriyle ilişkili fiyat artışlarına dikkat çekti. Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de izlendi: St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, faiz oranlarının mevcut ekonomik koşullar için iyi bir konumda olduğunu söyledi ve dengeli bir yaklaşım vurguladı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller ise iş gücü piyasasındaki zayıflamayı gerekçe göstererek eylül ayı için faiz indirimi çağrısını yineledi; sonrasında indirimlerin hızının ekonomik gelişmelere bağlı olacağını belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bu yıl için tek faiz indiriminin uygun olabileceğini, ancak bunun enflasyon ve iş gücü piyasasındaki gelişmelere bağlı olduğunu söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise faizleri yavaşça indirmek için alanın bulunduğunu ifade etti.
Kurumsal gelişmeler
Kurumsal tarafta, antitröst davasında mahkemenin Google lehine verdiği kararın ardından Alphabet hisselerinde yükseliş görüldü. Federal mahkeme, Google'a karşı açılan davada internet tarayıcısı Chrome'u satmasına gerek olmadığına hükmetti ve Alphabet hisseleri yüzde 9,1 değer kazandı.
Ayrıca, ABD'li mağaza zinciri Macy's'in ikinci çeyrek finansal sonuçlarının beklentileri aşmasının ardından hisseleri yüzde 20,7 yükseldi.
Özetle, JOLTS verisinin zayıflığı ve Bej Kitap raporu piyasada dikkat çekerken, yatırımcıların odak noktası 16-17 Eylül'deki FOMC toplantısı ve gelecek istihdam verileri olmaya devam ediyor.