Netanyahu'dan Açıklama
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile sağlanan ateşkesin ve esir takası mutabakatının birinci aşamasında bırakılması planlanan İsrailli esirlerin serbest kalmaması durumunda, "ateşkesin biteceği ve şiddetli saldırılara başlanacağı" tehdidinde bulundu.
Hamas'ın Kararı ve Netanyahu'nun Tepkisi
Netanyahu, Hamas'ın cumartesi günü gerçekleştirilmesi planlanan esir takasını, İsrail’in ateşkes anlaşmasındaki maddeleri ihlal ettiği gerekçesiyle askıya aldığı yönündeki açıklaması sonrası, hükümet üyeleriyle gerçekleştirdiği dört saatlik toplantıda önemli kararlar aldıklarını belirtti.
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çağrısını olumlu karşıladıklarını da ifade etti. Netanyahu, Trump'ın Filistinlilerin başka ülkelere sürülmesiyle ilgili önerisini de desteklediklerini vurguladı.
Ordunun Hazırlıkları ve Güvenlik İhlalleri
Netanyahu, Hamas'ın esir takasının bir sonraki aşamasını askıya almasının ardından, İsrail ordusuna Gazze'deki birliklerin takviye edilmesi talimatını verdi. Askerlerin bölgeye intikal etmeye başladığını belirten Netanyahu, güvenlik kabinesi toplantısında oy birliğiyle alınan kararların, "Hamas esirlerimizi cumartesi öğleye kadar serbest bırakmazsa, ateşkesin biteceği ve şiddetli saldırılar başlatılacağı" ifadesiyle desteklendiğini aktardı.
Hamas'ın Beklentileri
Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 15 Şubat’ta gerçekleştirilmesi planlanan esir takasının, İsrail'in ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle askıya alındığını açıkladı. Hamas, bu kararın arabulucu ülkelere baskı yapma fırsatı verdiğini ifade etti.
ABD Başkanı Trump'ın Açıklaması
Trump, Gazze'deki tüm esirlerin cumartesi günü öğle vaktine kadar serbest bırakılmaması halinde ateşkesin iptal edilmesi gerektiğini, "Sonra kıyamet kopsun" sözleriyle vurguladı.