ROMANTİKA / Bir Ömrün Seyrüseferi: fuarda merkezi bir sergi
95. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kültür ve sanat programının dikkat çeken etkinliklerinden biri, Nazım Hikmet üzerine hazırlanan ROMANTİKA / Bir Ömrün Seyrüseferi sergisi olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi katkıları ve ev sahipliğinde, Folkart yapımcılığında düzenlenen sergi, 5 Eylül 2026-15 Ocak 2027 tarihleri arasında Atlas Pavyonu'nda ziyaret edilebilecek.
Fuarın kendisi 5-13 Eylül 2026 tarihlerinde Kültürpark’ta "Fuar şehrin kalbinde" sloganıyla düzenlenirken, ROMANTİKA sergisi bu geniş programın kültürel yükünü taşıyan odağını oluşturuyor. Konserlerden tiyatroya, interaktif deneyimlerden çocuk etkinliklerine uzanan fuar kapsamı içinde sergi, ziyaretçilere Nazım Hikmet'in çok katmanlı dünyasını deneyimleme olanağı sağlayacak.
Serginin kurgusu ve mekansal düzeni:
Küratörlüğünü M. Melih Güneş'in yaptığı, sergi kimliklendirme ve tasarımını Ömer Durmaz'ın üstlendiği sergi, fuaye dâhil yaklaşık 2 bin 125 metrekarelik alana yayılıyor ve 15 salon üzerinde kurgulanacak. Hazırlık sürecinde Türkiye ve yurt dışındaki kişi, kurum, arşiv ve koleksiyonlardan toplanan yüzlerce belge, el yazması, kişisel eşya ve görsel-işitsel kayıt bir araya getirildi.
Sergi, Nazım Hikmet’in yaşamını kronolojik bir anlatı çizgisiyle aktarmaktan çok, farklı dönemlere ve anlatılara açılan çok katmanlı bir düzenlemeyle sunuyor. Bu yaklaşım, şiir ve siyaset, özel hayat ve yaratım süreçleri arasındaki geçişleri, görsel ve işitsel unsurlarla beraber deneyimlemeye imkân tanıyor.
Arşivlerden kişisel eşyalara: serginin öne çıkan öğeleri:
Hazırlık için Rusya Devlet Edebiyat ve Sanat Arşivi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi gibi kurumların arşivleri açıldı. Ayrıca Vera Tulyakova Hikmet’in arşivi, koleksiyoner Gürkan Us’taki eserler ve Abidin Dino, Avni Arbaş, Doris Kahane, Natalya Gonçarova ile Jak İhmalyan’ın çalışmalarından seçkiler sergide yer alacak.
Ziyaretçiler, Nazım Hikmet’in kendi yaptığı bazı resimlerle ve Sedat Girgin’in sergi için özel hazırladığı eserle de karşılaşacak. Ayrıca şairin kişisel eşyalarının yer aldığı çalışma odasının replikası, izleyiciye daha kişisel bir bakış açısı sunmayı hedefliyor.
Sergi, hem kapsamı hem de disiplinlerarası yerleşimiyle Nazım Hikmet’in hayatına ve üretimine dair bilinenleri yeniden okuma fırsatı veriyor; ziyaretçilere arşiv belgeleriyle desteklenen, görsel ve duygusal katmanları olan bir yolculuk vadediyor.
SOLDAN SAĞA: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CEMİL TUGAY, FOLKART YÖNETİM KURULU BAŞKANI MESUT SANCAK