
Şair Nazım Hikmet, 123. Doğum Yılında İstanbul'da Anıldı
Şair ve yazar Nazım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümünde Şişli Belediyesi ile Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Nazım 123 Yaşında" başlıklı programla anıldı.
Etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirildi. Program öncesinde, Şişli Belediyesi'nin şairin 123. yaşına özel hazırladığı "Şişli'de Bir Nazım" kitabı tanıtıldı. Bu eser, şairin hayatında önemli yer tutan Şişli'deki yıllarına odaklanmakta.
Kitap, Dündar Hızal tarafından tasarlandı ve editörlüğünü Sibel Oral ile Veysel Saltanoğlu üstlendi. Eserde, Bahriye Çeri, Gökhan Akçura, Sevdagül Kasap ve Uğur Aktaş tarafından yapılan Nazım Hikmet'in Şişli'de geçirdiği farklı dönemlere dair araştırmalara yer verildi.
Gerçek Bilgiye Erişim Zorluğu
Nazım Hikmet'in ailesinden ve vakfın yönetim kurulundan sanatçı Murat Germen, AA muhabirine açıklamada bulunarak, "Ben Nazım Hikmet'in ve annesi ressam Celile Hanım'ın yaşadığı, daha sonra yerine yapılan apartmanda yaşadım. O bağ dolayısıyla Nazım, hep Kadıköy'le bağlantılandırılır. Şişli'de bir hayatı olduğu konusunda çok net bilgi yoktu. Dolayısıyla bu kitabın anlamı büyük." dedi.
Ayrıca, Germen, Nazım Hikmet adına bir müze kurmak istediklerini belirterek, birçok yanıltıcı bilginin dolaştığını ifade etti. "İnsanlar gerçek bilgiye ulaşamıyor. Celile Hanım'ın adı gerçekte Celile Uğuraldım'dır. Öyle bir soyadı yok. Türkiye'nin ilk kadın ressamlarından biridir ve çok cesur bir kadın." dedi.
Yeni Neslin Nazım Hikmet ile Tanışması
Vakfın yönetim kurulundan Aslı Yaltırım Savaş, Nazım Hikmet'in bu tür etkinliklerle anılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'de yeni neslin onu daha yakından tanıması, ailesi olarak en büyük isteğimiz." dedi.
Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ise, programda yaptığı konuşmada, "Nazım Hikmet'in Şişli'yle olan bağının, burada geçirdiği yılların ve sanatına olan etkilerinin bir dokümanda toplandığını" belirtti. "Şişli'nin belleğine bir doküman olarak bıraktık." dedi.
Etkinlikte, şairin mektuplarından örnekler veren Zeynep Oral, "Nazım Hikmet 123 yaşında, iyi ki var, iyi ki yaşıyor. Türk milleti var oldukça hep var olacak." diye konuştu.
Programda, sanatçılar Halil Ergün, Selçuk Yöntem ve Tilbe Saran gibi isimler, Nazım Hikmet'in şiirlerini seslendirdiler. Ayrıca,Levent Ülgen "Memleketimden İnsan Manzaraları-Kartallı Kazım" performansını sergileyerek etkinliği renklendirdi.
Etkinlikte, Mercan Selçuk Dans Topluluğu, Erdal Erzincan gibi sanatçılar da yer aldı ve sanatseverle buluştu.
Şair ve yazar Nazım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümünde Şişli Belediyesi ile Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Nazım 123 Yaşında" başlıklı programla anıldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen programa katılan oyuncu Halil Ergün şiir okudu.
Şair ve yazar Nazım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümünde Şişli Belediyesi ile Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Nazım 123 Yaşında" başlıklı programla anıldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen programa katılan oyuncu Halil Ergün şiir okudu.