Nazilli'deki Tarihi Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı çökme tehlikesiyle karşı karşıya

Aydın Nazilli'deki Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı bakımsızlıktan hızla tahrip oluyor; EKODOSD yetkilileri acil restorasyon ve ziyaretçi güvenliği önlemleri almaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 22.05.2026 10:38
Güncelleme Tarihi: 22.05.2026 10:42

Nazilli'deki Tarihi Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı çökme tehlikesiyle karşı karşıya

Nazilli'deki Tarihi Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı çökme riskiyle karşı karşıya

Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı, bakımsızlık nedeniyle hızla tahrip oluyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri, yapıların acil koruma ve restorasyon gerektirdiğini vurguluyor.

Yerel miras ve mevcut durum

Nazilli’nin Esenköy Mahallesi sınırları içinde yer alan Arpaz Kulesi, Aydın’da ayakta kalmış üç kuleden biri olma özelliğini taşıyor. Bölgenin önemli tarihi mirasları arasında yer alan kule ile Beyler Konağı, uzun süredir bakım görmemesi nedeniyle duvarların dökülmesi, taşların düşmesi ve ahşap bölümlerin çürümeye başlaması gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. EKODOSD üyeleri, yapının son yıllarda ziyaretçi sayısının arttığını ancak yapıların taşıdığı risklerin yeterince denetlenmediğini belirtiyor.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nün çağrısı

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü yetkililere acil önlem ve restorasyon çağrısı yaptı: "Aydın’ın en önemli tarihi miraslarından biri olan Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 20 yıldır ziyaret ettiğimiz, içinde kulesi, hamamı, konağı, misafirhanesi, depoları, çeşmeleri ve atölyeleri bulunan bu tarihi yapıların yıldan yıla çöküşünü üzülerek izliyoruz. Yakın zamana kadar Arpaz ailesi tarafından yerleştirilen yaşlı bir teyze ve oğlu tarafından bakılan tarihi yapılar, restorasyonunun yapılması ve müzeye dönüştürülmesi amacıyla belediyeye hibe edilmiş, restorasyon gerçekleştirileceği gerekçesiyle yapıya bakan aile de buradan çıkarılmıştı. Ancak aradan geçen zamana rağmen herhangi bir restorasyon çalışması yapılmamış, sahipsiz kalan yapılar hızla tahrip olmaya başlamıştır. Duvarlar dökülmekte, taşlar düşmekte, ahşap bölümler çökmekte, eşsiz güzellikteki ahşap işlemeler ise her geçen gün yok olmaktadır. Son yıllarda bölgede gelişen ekoturizm faaliyetleriyle birlikte birçok ziyaretçi ve tur acentesi Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı’nı ziyaret etmektedir. Ancak ziyaretçiler, yapıların taşıdığı ciddi riskleri bilmeden konak ve kule içerisine kontrolsüz şekilde girmektedir. Bugün burada yaşanabilecek muhtemel bir çökme ya da yıkılma, telafisi mümkün olmayan can kayıplarına neden olabilir. Bakımsızlık nedeniyle ahşap zeminlerin çürüdüğü, duvarların taşıma gücünü kaybettiği açıkça görülmektedir. Bu nedenle başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, ilgili tüm kamu kurumlarını ve yerel yönetimleri göreve çağırıyoruz. Öncelikle ziyaretçi güvenliği açısından yapıların içerisine girişler ve kulenin altından geçişler derhal engellenmelidir. Alanın çevresi güvenlik çitiyle çevrilmeli, gerekli uyarı tabelaları yerleştirilmelidir".

Koruma ve restorasyon talebi

Sürücü, bölge için bir koruma ve restorasyon projesinin vakit kaybedilmeden hazırlanması gerektiğini vurguladı: "Aydın turizmi ve bölge kültürü açısından büyük değer taşıyan Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı için vakit kaybedilmeden koruma ve restorasyon projesi hazırlanmalı, bu tarihi miras gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Restorasyon tamamlanıncaya kadar, ziyaretçilerin yapıları dışarıdan güvenli şekilde görebilmeleri amacıyla arkasında tepedeki bir noktada ahşap bir seyir alanı oluşturulabilir. Dünyadaki benzer örneklerde tarihi yapılar hem korunmakta hem de kontrollü ziyaret sistemleriyle turizme kazandırılmaktadır. İtalya’daki Pisa Kulesi bunun en bilinen örneklerinden biridir. Pisa kulesini görmek için binlerce turist önceden rezervasyon yaptırarak 20 Euro verip, belirtilen kurallar çerçevesinde kuleyi ziyaret etmektedir. Yetkililerin, geri dönüşü olmayan bir yıkım ve muhtemel bir facia yaşanmadan önce harekete geçmesini bekliyoruz".

Özetle, EKODOSD, Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı için acil güvenlik önlemleri alınmasını, alanın çevrilmesini ve kapsamlı bir restorasyon projesinin başlatılmasını talep ediyor.

AYDIN'IN NAZİLLİ İLÇESİNDE BULUNAN TARİHİ ARPAZ KULESİ VE BEYLER KONAĞI'NIN, BAKIMSIZLIK NEDENİYLE...

AYDIN'IN NAZİLLİ İLÇESİNDE BULUNAN TARİHİ ARPAZ KULESİ VE BEYLER KONAĞI'NIN, BAKIMSIZLIK NEDENİYLE HIZLA TAHRİP OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN EKODOSD BAŞKANI BAHATTİN SÜRÜCÜ, YETKİLİLERE ACİL ÖNLEM VE RESTORASYON ÇAĞRISI YAPTI.

AYDIN'IN NAZİLLİ İLÇESİNDE BULUNAN TARİHİ ARPAZ KULESİ VE BEYLER KONAĞI'NIN, BAKIMSIZLIK NEDENİYLE...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.