NATO Genel Sekreteri Rutte: Rusya'nın bir sonraki hedefi NATO
Münih Güvenlik Konferansı (MSC) tarafından düzenlenen "Berlin’de MSC" programının açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya’yı hem mevcut hem de olası gelecekteki tehditler açısından değerlendirdi ve ittifaka acil hareket çağrısında bulundu.
Konuşmanın ana mesajı
Rutte, konuşmasında NATO’nun bulunduğu konumu açıklamak ve bir savaş başlamadan önce hangi adımların atılması gerektiğini ortaya koymak için konuştuğunu belirterek, "Rusya’nın bir sonraki hedefi biziz" ifadesini kullandı. NATO içindeki savunma harcamaları ve savunma üretiminin artırılması konusunda bu yıl önemli kararlar alındığını hatırlattı ve birçok ülkenin yeterli aciliyeti hissetmediğini vurguladı.
Rutte, müttefiklerin savunma harcamalarını ve üretimi hızla artırması gerektiğini; silahlı kuvvetlerin hem NATO’yu koruyacak hem de Ukrayna’nın savunmasını destekleyecek kapasiteye kavuşturulmasının acil olduğunu söyledi. Hükümetler, parlamentolar ve vatandaşların bu konuda birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Kayıplar ve ekonomik yük
Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili verdiği verilerde Rutte, 2022’den bu yana Rusya’nın 1,1 milyondan fazla insan kaybı olduğunu ve bu yıl için ortalama günde bin 200 asker kaybı rakamından söz etti. Bu tabloyu, Putin’in politikalarının maliyeti olarak nitelendirdi.
Ayrıca Rutte, Rusya bütçesinin yaklaşık %40’ının savaşa ayrıldığını, üretim tesislerinin yaklaşık %70’inin askeri üretimde kullanıldığını, vergilerin ve enflasyonun yükseldiğini ve yakıt dağıtımında kısıtlamaların olduğunu dile getirdi.
Çin ve tedarik bağlantıları
Rutte, Rusya’nın savaşı sürdürebilmesinde Çin’in kritik bir rol oynadığını belirterek, "Çin, Rusya’nın yaşam hattı" değerlendirmesini yaptı. Rutte’ye göre Rus silah ve dronlarında kullanılan kritik elektronik bileşenlerin yaklaşık %80’i Çin’de üretiliyor; bu nedenle, sivillerin öldürüldüğü vakalarda kullanılan silahların içinde sıklıkla Çin teknolojisi bulunduğunu söyledi.
Sabotaj, hava sahası ihlalleri ve riskler
Rutte, Rusya’nın gizli saldırı ve sabotaj kampanyası yürüttüğünü, hedef listesinin yalnızca kritik altyapı, savunma sanayi ve askeri tesislerle sınırlı olmadığını aktardı. Ticari depolar ve alışveriş merkezlerine yönelik saldırılar, paketlere gizlenmiş patlayıcılar ve demiryolu ağına yönelik sabotaj iddialarına dikkat çekti; Polonya’nın demiryolu sabotajını soruşturduğunu belirtti.
Bu yıl Rusya kaynaklı hava sahası ihlallerinin belirgin biçimde arttığını söyleyen Rutte, Polonya ve Romanya üzerinde uçan dronlar ile Estonya üzerinde görülen savaş uçaklarını örnek gösterdi ve bu tür olayların hayatları tehlikeye attığını, tırmanma riskini yükselttiğini ifade etti.
Gelecek değerlendirmesi ve çağrı
Rutte, "Ukrayna’nın güvenliği, bizim güvenliğimizdir" yaklaşımını tekrarladı ve NATO savunmasının şimdilik dayanabileceğini, ancak Rusya’nın ekonomik ve askeri yapısının savaşa entegre olması nedeniyle Rusya’nın beş yıl içinde NATO’ya karşı askeri güç kullanmaya hazır hale gelebileceğini öne sürdü.
21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonunda çatışmaların uzaktan yürütülmeyen ve Avrupa’ya daha yakın boyutlarda olabileceğini belirten Rutte, olası yaygın yıkım, seferberlik ve yerinden edilme senaryolarına karşı taahhütlerin yerine getirilmesinin trajediyi önleyebileceğini vurguladı.
NATO GENEL SEKRETERİ MARK RUTTE, ALMANYA’DA MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSI (MSC) TARAFINDAN DÜZENLENEN "BERLİN'DE MSC" BAŞLIKLI PROGRAMIN AÇILIŞ KONUŞMASINI GERÇEKLEŞTİRDİ