Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

NASA'nın Parker güneş sondası bu yıl güneşe ‘dokunmaya’ hazırlanıyor!

Güneş’e yönelik gizemlerin birçoğunu çözmesi için NASA tarafından gönderilen Parker güneş sondası, bu yıl Güneş’e ‘iniş’ yapmaya hazırlanıyor.

Yayın Tarihi: 04.01.2024 18:12
Güncelleme Tarihi: 04.01.2024 18:12

NASA'nın Parker güneş sondası bu yıl güneşe ‘dokunmaya’ hazırlanıyor!

2024 yılı NASA'nın güneş sistemimizin merkezinde yer alan Güneş'e yönelik devam eden keşif ve çalışmaları için büyük bir yıl olacak. NASA'nın güneş sondası ile devam eden operasyonlarına göre, ajans, Parker uzay aracı ile bir "güneş inişi" gerçekleştirmeyi planlıyor.

Tabii ki bu güneş "inişinin" gerçekten bir iniş olmayacağını belirtmek gerekiyor. Güneş sistemimizin yıldızının yüzeyi, herhangi bir şeyin bu kadar yaklaşması için çok sıcak olduğundan, gerçekten bir uzay aracının inebileceği katı bir nesne değil. Ancak NASA, gerçekleştireceği bu çalışmayı "Güneş’e dokunmak" olarak tanımladı.

Bunun son derece yakın bir yaklaşım olması planlanıyor. Ayrıca, Parker güneş sondasının böylesine muazzam bir keşif hedefini ikinci kez tamamlayışı olacak. İlki sonda güneşin atmosferine ilk kez dokunduğunda gerçekleşmişti. Parker, ayrıca keşif başarılarıyla birçok rekor kırdı ve ileride de kırmaya devam edecek gibi görünüyor. Bilim insanlarına göre, bu görev, sondayı güneşin yüzeyine daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştırarak güneşi daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

güneş

GÖREV 24 ARALIK 2024 TARİHİNDE TAMAMLANACAK

Ancak Parker'ın planladığı gibi bir güneş inişi gerçekleştirmek kolay olmayacak. Uzay aracı, yolculuğu sırasında yoğun ısı ve radyasyonla karşılaşacak ve Güneş’e kendisinden önceki tüm uzay araçlarından 7 kat daha yakın uçacak. Bu, sonda için gerçekten eşi benzeri görülmemiş ve keşfedilmemiş bir seyahat alanı olacak. NASA ise aracın bu duruma nasıl dayanacağından henüz tam olarak emin değil.

Bilim insanları, Parker güneş sondasının Güneş ve yüzeyi hakkında daha fazla veriye kapı açacağı için bu risk almaya değer olduğunu belirtti.

Görev, Parker'ın Güneş’e inişini, saatte yaklaşık 435 bin mil hızla Güneş’in yanından geçeceği 24 Aralık 2024 tarihinde tamamlanacak.