Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

NASA'nın Ingenuity helikopteri 70’inci uçuşunu yeni bir rekorla kutluyor!

Mars Ingenuity helikopteri, 70’inci uçuşunda 132 saniyede 260 metreden fazla yol kat ederek yeni bir rekora daha imza attı.

Yayın Tarihi: 05.01.2024 10:46
Güncelleme Tarihi: 05.01.2024 10:46

NASA'nın Ingenuity helikopteri 70’inci uçuşunu yeni bir rekorla kutluyor!

Ingenuity helikopteri, Perseverance ile birlikte Kızıl Gezegen'e varışından bu yana inanılmaz işler başardı. Sadece başka bir gezegende uçuşun mümkün olduğunu kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda uzay aracı sadece 5 uçuşu tamamlamak üzere tasarlanmıştı ve şimdi toplam 70’inci uçuşunu tamamladı ve ilerledikçe daha da fazla rekor kırdı.

Bu rekor, NASA ve kurumların son birkaç yıldır sürdürdüğü Mars keşiflerine gözlerini dikmiş olan uzay severler için son derece büyüleyici bir gelişme. Bu süre zarfında 70 uçuşu tamamlayan Mars helikopteri, 70’inci uçuşunda 132 saniyede 260 metreden fazla yol kat etti.

Ingenuity, Kızıl Gezegen'de geçirdiği süre boyunca Perseverance keşif aracına gözcülük yaptı ve kozmik komşumuz boyunca zıplayarak ilerlerken Mars yüzeyinde ölüme yakın deneyimlerden bile kurtuldu.

mars

MARS’I VEYA AY’I KOLONİLEŞTİRME KONUSUNDA OLDUKÇA BİLGİ SAĞLIYOR

Her biri bilim insanları ve mühendislerin Mars gibi daha ince atmosfere sahip gezegenlerde neyin işe yaradığı hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olan Ingenuity uçuşları, ortaya çıkarılması gereken pek çok keşfin olduğunu gösterdi.

Fakat, Mars atmosferi gibi daha ince atmosferlerde uçmanın Dünya'da olduğundan çok daha zor olduğu biliniyor. Bu nedenle, bu atmosferlerde nasıl gezinileceğini öğrenmek, özellikle gelecekte Mars'ı veya Ay'ı kolonileştirme konusunda gelecekteki uzay aracı gelişimi için son derece yararlı olabileceği ve ayrıca, uçuş yoluyla kolayca seyahat edebilmek, bu gezegenleri dolaşmayı çok daha kolay hale getireceği düşünülüyor.

Ingenuity, tasarımı gereği sadece beş uçuş gerçekleştirebilecek kapasitede olmasına rağmen her şeye rağmen çalışıyor. Mars helikopterinin tam olarak ne kadar daha uçmaya devam edeceği belli değil. Fakat Ingenuity uçuşlarını tamamlayabildiği sürece Mars atmosferi ve uzay araçlarının onunla nasıl etkileşime girdiği hakkında daha fazla şey öğrenilmesi bekleniyor.