Bist 100
10.173,42 1%
DOLAR
32,28 0,04%
EURO
34,96 -0,1%
ALTIN
2.432,96 -0,05%

NASA'nın GUSTO balon teleskobu, Samanyolu'nun bir bölümünün haritasını çıkaracak!

Nasa, Samanyolu Galaksisi’nin bir bölümünün haritasını çıkarmak için yeni bir deneye hazırlanıyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 19.12.2023 10:43
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 10:43

NASA'nın GUSTO balon teleskobu, Samanyolu'nun bir bölümünün haritasını çıkaracak!

NASA, Samanyolu Galaksisinin bir bölümünün 3 boyutlu haritasını oluşturmak için kullanılacak verileri toplamak üzere Galaktik / Ekstragalaktik ULDB Spektroskopik Terahertz Gözlemevi'nin kısaltması olan GUSTO adlı bir deneye başlamaya hazırlanıyor.

GUSTO deneyi, Antarktika'nın 120 bin feet üzerinde yüksek irtifa balonuyla en az 55 gün boyunca süzülerek kozmik yıldızlararası ortamdan sızan yüksek frekanslı radyo dalgalarını toplayacak bir teleskopu içeriyor. NASA'nın bilimsel balonları için hazırladığı eğlenceli rehberde, bu tür görevler için kullandığı sıfır basınçlı ve süper basınçlı balonlar açıklanıyor.

GUSTO yıldızlararası ortamda karbon, oksijen ve nitrojen sinyalleri arayacak, yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair ipuçları arayacak. NASA'ya göre balon Antarktika McMurdo İstasyonu'ndan 21 Aralık'tan önce fırlatılacak.

uzay

BÜYÜK MACELLAN BULUTU'NUN 3 BOYUTLU YAPISI ORTAYA ÇIKACAK

GUSTO projesinin araştırma lideri Arizona Üniversitesi'nden Chris Walker, GUSTO'nun parçacıkların ilettiği terahertz frekanslarını toplama görevi için benzersiz bir şekilde uygun olduğunu söyledi. NASA'nın duyurusunda, "Temel olarak, düğmeyi çevirip bu çizgilerin frekansına ayarlayabileceğimiz bu radyo sistemine sahibiz. Eğer bir şey duyarsak, onların olduğunu biliyoruz. Atomlar ve moleküller olduğunu biliyoruz" dedi.

NASA, görevin aynı zamanda Büyük Macellan Bulutu'nun 3 boyutlu yapısını ortaya çıkaracağını ifade etti. Bu, Samanyolu'nun yakınında, Dünya'nın güney yarımküresinin bazı bölgelerinden çıplak gözle görülebilen bir cüce galaksi. Teleskop, Güney Kutbu'nun atmosferik antisiklonunda uçacak ve bu da onu görev sırasında kutbun etrafında daireler çizmeye yönlendirecek.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ