Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

NASA, Bennu asteroitinden aldığı numuneleri eylül ayından beri açamadı! Peki ne zaman açılacak?

NASA’nın 7 yıllık çabası sonucu Bennu asteroitinden getirdiği örneklerin olduğu kapsül eylül ayından beri açılamadı. NASA mühendisleri, kapsüldeki numunelere zarar vermeden kutuyu açmanın yollarını arıyor. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 18.12.2023 13:41
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 13:41

NASA, Bennu asteroitinden aldığı numuneleri eylül ayından beri açamadı! Peki ne zaman açılacak?

OSIRIS-REx görevi Eylül 2016'da başlatıldı ve Aralık 2018'de asteroid Bennu'ya ulaştı. Uzay aracı Ekim 2020'de küçük, Dünya'ya yakın bir asteroitin parçalarını yakaladı ve Mayıs 2021'de Dünya'ya geri dönmeye başladı. Bu, NASA'nın uzaydaki bir asteroitten örnek almaya yönelik ilk girişimiydi ve Bennu’dan alınan örneklerin yolculuk için iyi korunmuş olması gerekiyordu.

Asteroit parçaları, uzay aracının numuneyi almak için kullandığı mafsallı bir kolun ucundaki yuvarlak bir örnekleyici kafanın içine kapatıldı. Asteroit örneğinin büyük kısmının depolandığı Dokun ve Git Örnek Alma Mekanizması, (TAGSAM) Dünya'ya geldiğinden beri açılamıyor.

OSIRIS-REx görevinin kürasyon ekibi, kirlenmeyi önlemek için nitrojen akışı altında özel bir eldiven kutusu aracılığıyla ekip üyeleri tarafından dikkatle taşınan TAGSAM'ı açmakta sorun yaşıyor. TAGSAM kafasındaki 35 bağlantı elemanından ikisi, OSIRIS-REx eldiven kutusunda kullanım için onaylanmış mevcut aletlerle çıkarılamadı ve içindeki numuneyi çıkarmalarını engelledi.

bennu

NE ZAMAN AÇILACAK?

Ekip TAGSAM kafasının dışından bir miktar malzeme toplamayı başardı. Örnek kutusunun alüminyum kapağı ilk çıkarıldığında, ekip üyeleri kutunun aviyonik güvertesinde siyah toz ve döküntü buldu.

Asteroit numunesinin toplam miktarı tahmini olarak 250 gramlık kaya ve toz olduğu biliniyor. NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'ndeki kürasyon ekibi numuneyi çıkarıp tartacak, içinde ne olduğuna dair bir envanter oluşturacak ve Bennu'nun parçalarını uluslararası bilim insanı ekiplerine dağıtacak.

NASA, Bennu asteroidinden toplanan kaya ve tozları içeren kutuyu Dünya'ya indiğinden beri açmak için uğraşıyor. Uzay ajansı şimdi, mühendisler bozulmamış kayaları korurken açmaya yardımcı olacak yeni araçlar geliştirdikçe, asteroit numune kutusunun 2024'ün başlarında açılacağını tahmin ediyor.