Diyarbakır'daki Cinayet Davasında İstinaf Süreci
Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın cinayetiyle ilgili devam eden davada, sanık Nevzat Bahtiyar'ın avukatı, mahkemece verilen ceza için istinaf başvurusunda bulundu. Bahtiyar, 'suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Dava Süreci ve İstinaf Başvurusu
Sanık Nevzat Bahtiyar'ın avukatı Adnan Ataş, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi'ne sunulmak üzere 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne istinaf dilekçesi verdi. Dilekçede, Narin Güran'ın cansız bedenini bir dereye sakladığını itiraf eden komşusu Bahtiyar hakkında 'iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme' suçu için dava açıldığını belirtti.
Ceza Kararının Gerekçesi
Bahtiyar'ın avukatı, müvekkilinin cinayete doğrudan bir iradesinin veya eyleminin olmadığını ifade ederek, dosyada bu yönde bir tespit bulunmadığını vurguladı. Dilekçede, Narin'in öldürülmesine ilişkin eylemin Arif Güran'a ait alanlarda başladığı, Bahtiyar'ın cinayet mahallinde bulunmadığı ve cinayet eylemine katkıda bulunduğuna dair bir tespitin bulunmadığı kaydedildi.
İtirazın Nedenleri ve Sonuç Beklentisi
Dilekçenin sonuç kısmında, Bahtiyar'ın aleyhine olan istinaf başvurularının reddedilmesi talep edilirken, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının müvekkil lehine kaldırılması istendi. Nedeniyle ise TCK'nin 28. maddesi gereği ceza verilmesine yer olmadığı ifade edildi.
28 Aralık 2024 tarihinde yapılan karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Yüksel ve Enes Güran ile Salim Güran'a 'iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmişti. Sanık Bahtiyar'a ise yukarıda belirtilen ceza uygulanmıştı. Ayrıca, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır Barosu, Bahtiyar'ın cezasına karşı ayrı istinaf başvuruları yapmıştı.