Narin Güran cinayetinde Nevzat Bahtiyar hakkında yeniden yargılama başladı
Olay ve ilk hüküm
Diyarbakır’da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran ile ilgili davada, 21 Ağustos 2024’te Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolan ve 8 Eylül 2024’te Eğertutmaz Deresi’nde bulunan Güran’ın ölümüyle ilgili yargılama sürmüştü. İlk derece mahkemesi, tutuklu sanıklar anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran hakkında 'iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet; Nevzat Bahtiyar hakkında ise 'suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.
Yargıtay aşaması
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi ilk derece mahkemesinin hükmünü hukuka uygun buldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran’a verilen ağırlaştırılmış müebbet ile Nevzat Bahtiyar’a verilen 4 yıl 6 ay hapis cezasının onanmasını istemişti. Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, üç tutuklu sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onarken, Nevzat Bahtiyar hakkında verilen 4 yıl 6 ay hapis cezasını, eylemin 'nitelikli kasten öldürme suçuna yardım' kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle bozdu.
Yeniden yargılama başladı
Nevzat Bahtiyar'ın yeniden yargılanmasına Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya sanık Nevzat Bahtiyar ile avukatları ve Güran ailesi de katıldı.
Değerlendirme
Yargıtay’ın bozma kararı, Nevzat Bahtiyar açısından mahkemenin eylemin niteliğini ve sanığın fiil içindeki rolünü yeniden değerlendirmesini gerektiriyor. Bu tür bozma kararları, üst mahkemenin tespit ettiği hukuki nitelendirme farklılığının alt derecece yeniden irdelenmesini amaçlar. Duruşmada değerlendirilecek hususlar, mahkemenin ceza hukukundaki nitelendirme ve delil değerlendirmesine göre şekillenecektir.
NEVZAT BAHTİYAR