nalbur ürünü evde tehlike yarattı: yüzde 15 yanıkla hastaneye kaldırıldı

Başakşehir'de 46 yaşındaki Ersan Akçil, nalburdan aldığı lavabo açıcıyla yaşadığı kazada vücudunun yaklaşık yüzde 15'ini yaktı; uzmanlar acil önlemler önerdi.

Yayın Tarihi: 24.09.2026 10:30
Güncelleme Tarihi: 24.09.2026 10:30

nalbur ürünü evde tehlike yarattı: yüzde 15 yanıkla hastaneye kaldırıldı

Olayın ayrıntıları:

Olay, 24 Ağustos saat 22.30 sıralarında Başakşehir'de meydana geldi. 46 yaşındaki Ersan Akçil, iddiaya göre nalburdan aldığı sıvı lavabo açıcının arabadayken üzerinde sızması sonucu ciddi yanıklar yaşadı. Kızıyla birlikte otomobilden indikten sonra vücudunun kalça ve diz bölgesinde yanma hisseden Akçil, önce otoparkta kot şortunu çıkarıp soğuk su ile müdahale etti, ardından yakınındaki bir sağlık merkezine başvurdu.

İlk müdahalenin ardından hastaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezi'nde tedavi uygulandı. Yapılan değerlendirmede vücudunun yaklaşık %15'inin etkilendiği tespit edildi ve gerekli pansumanlar, takipler düzenlendi.

Mağdurun anlatımı:

Ersan Akçil yaşananları anlatırken olayın nasıl gerçekleştiğine dair şüphelerini dile getirdi: 'Ağzı açık mıydı, bir üretim hatası mıydı, bilmiyorum. Bacağıma döküldü, şiddetli şekilde yanmaya başladım. Otoparktan 5'inci kata çıkana kadar kot şortum erimişti.' Akçil, ürünü daha önce almış olduğunu, normalde zor açılan bir ambalaj olduğunu ancak bu kez sızıntı olduğunu ve kızının 18 yaşında olduğunu söyleyerek olası bir felaketten dönüldüğünü vurguladı.

Uzman değerlendirmesi ve uyarılar:

Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, hastanın başvuru öyküsünü doğruladı. Prof. Dr. Turan, nalburdan alınan benzer kimyasal ürünlerin güçlü asit içerikli olabildiğini ve giysiyi, deri altını dahi etkileyerek ciddi doku kaybına yol açabileceğini belirtti. Hastanın taşıma sırasında araç içinde başlayan sızıntı nedeniyle etkilenmiş olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Turan'ın verdiği bilgilere göre, poliklinik yoğunluğuna bağlı olarak günlük yaklaşık 80 hasta başvurusu varsa bunların arasında 3-5 kişide benzer kimyasal yanık öyküsü görülebiliyor. Bazı vakalarda kimyasalın 'bomba gibi patladığı' belirtiliyor; bunun sonucunda gözleri etkilenebiliyor ve kalıcı hasarlar ortaya çıkabiliyor.

Uzman, olası maruziyet durumunda yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: kimyasalın uzaklaştırılması için önce çeşme suyu ile bol suyla en az 15 dakika yıkanması, üzerindeki giysinin derhal çıkarılması ve bir sağlık kuruluşuna başvurulması. Ayrıca ürün üzerinde yazan küçük ibarelerin dikkatle okunması, koruyucu ekipman kullanımı ve gerekirse profesyonel yardım alınması gerektiğini vurguladı.

Uyarılar: Prof. Dr. Turan, bu tip ürünlerin gözde körlük, uzuv kaybı ve ölümcül sonuçlar bırakabileceğini; bu nedenle halkın ve ustaların konuya özen göstermesi gerektiğini belirtti.

ERSAN AKÇİL (SOLDA), GENEL CERRAHİ UZMANI PROF. DR. MUSTAFA TURAN (SAĞDA).

ERSAN AKÇİL (SOLDA), GENEL CERRAHİ UZMANI PROF. DR. MUSTAFA TURAN (SAĞDA).

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.