MV Hondius'ta tahliyeler sona erdi, gemi Hollanda'ya hareket etti
Hollanda bayraklı yolcu gemisi MV Hondiuste görülen hantavirüs vakaları nedeniyle gerçekleştirilen tahliyelerin sonuncusu Tenerife'de tamamlandı. Gemiden inen yolcular ve mürettebat, düzenlenen transferlerle Hollanda'ya gönderilmek üzere havalimanına aktarıldı.
Tahliye detayları
Granadilla Limanı'na yanaşan gemiden inen son grup 28 kişiden oluşuyordu. Bu grup içerisindeki son altı kişi, başlangıçta Avustralya'ya uçmaları planlanmış olup daha sonra Hollanda'ya gidecek uçağa aktarıldı. Tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından gemi, dezenfekte edilmek üzere Hollanda'ya doğru hareket etti.
Gemide kalan 26 mürettebat üyesi de yolculuğu sürdürerek Hollanda'nın Rotterdam kentine yöneldi.
Yetkililerden açıklamalar
İspanya Sağlık Bakanı Monica Garcia, geminin limana sadece bir saatliğine yanaştığını, bunun İspanya Denizcilik İdaresi'nin tavsiyesi doğrultusunda yapıldığını ve işlemin yolcular ile personelin güvenliği gözetilerek gerçekleştirildiğini belirtti. Garcia, tahliye operasyonunun "bütünüyle güvenli şartlar altında gerçekleştirildiğini" ifade etti.
Kaptanın mesajı
Geminin kaptanı Jan Dobrogowski, tahliye sürecinin sonuna yaklaşılırken yayınladığı görüntülü teşekkür mesajında, "Bu şartlar altında gerek yolcular gerek mürettebat açısından bundan daha iyi bir insan grubuyla seyir yapabileceğimi hayal edemezdim" ifadelerini kullandı.
DSÖ değerlendirmesi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, gemideki yolcuların izolasyon kararının tersine bir uygulamanın tercih edilmesinin psikolojik etkileri üzerinde durdu. Ghebreyesus, bazı yolcuların "psikolojik çöküş" yaşadığını belirterek, kapalı bir alanda haftalarca kalmanın zihinsel etkilerinin ağır olabileceğini söyledi. Ayrıca Ghebreyesus, geminin limandan ayrılmasının ardından durumun yeni bir Covid salgını olmadığını ve riskin düşük olduğunu vurguladı.
Dezenfeksiyon çalışmaları
Tahliyelerin tamamlanmasının ardından İspanyol makamlar, tahliye edilenlerin bulunduğu alanlarda kapsamlı bir dezenfeksiyon çalışması başlattı. Geminin limandan ayrılmasının ardından planlandığı üzere Hollanda'ya doğru hareket ederek profesyonel dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutulacağı bildirildi.
Öne çıkan noktalar: Tenerife'de gerçekleştirilen son tahliyede 28 kişi ayrıldı; gemide kalan 26 mürettebat Rotterdam'a yöneldi; yetkililer operasyonun güvenli koşullarda yürütüldüğünü belirtti ve kapsamlı dezenfeksiyon çalışmaları başlatıldı.
Hantavirüs salgını yaşanan Hollanda bayraklı yolcu gemisi MV Hondius, son yolcuların da tahliye edilmesinin ardından İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndan ayrıldı.