Müteahhitler Marmara Bölgesi'nde Kentsel Dönüşüm İçin Seferberlik İstiyor
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, Marmara Bölgesi'nde kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşümün öneminin daha da arttığını ifade etti.
Riskli Yapı Stoku ve Kentsel Dönüşüm
Türkiye genelinde yaklaşık 6,7 milyon konutun riskli olduğunu belirten Demir, mevcut durumun acil çözüm beklediğinin altını çizdi. Kentsel dönüşümün ülkenin en büyük sorunlarından biri olduğunu dile getiren Demir, her bölgenin kendine has şartlarına uygun olarak dönüşüm projeleri geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Finansman ve İmar Sorunları
Demir, kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesi için finansman sorununa dikkat çekerek, müteahhitlerin bu sorunun aşılması için katkı sağlamaya hazır olduklarını belirtti. “Kentsel dönüşümde mükemmeliyetçi bir mantıkla hareket edemeyiz. Herkes yaşanabilir şehirler isterken, gerçeklerle de yüzleşmemiz gerekiyor” dedi.
İstanbul'daki Kampanya Bursa'ya Yayılmalı
Demir, İstanbul'da başlayan 'Yarısı Bizden' kentsel dönüşüm kampanyasının Bursa için de uygulanmasını talep etti. Bursa'nın birinci derece deprem bölgesi olması sebebiyle bu tür desteklerin genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
Marmara Bölgesi'nde Hızlı Çözüm Gerekiyor
Marmara Bölgesi'nin Türkiye'nin en kritik bölgelerinden biri olduğunu belirten Demir, ilerleyen zamanlarda yaşanabilecek büyük depremler için acil çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti. Sanayi alanlarının şehir estetiğini olumsuz etkilediğini ve kentsel dönüşüm planlarının bu durumu göz önünde bulundurarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Güvenilir Yapılar ve Dirençli Şehirler
Demir, mevcut sanayi yapılarının iklim değişikliği ve deprem riski nedeniyle yeniden değerlendirilmeleri gerektiğini söyleyerek, sağlam ve güvenli yapıların oluşturulması için gereken adımların atılması çağrısında bulundu. “Kentsel dönüşümden önce zihniyet dönüşümü gerek” diyerek, bu konuda toplumsal bir farkındalık oluşturulması gerektiğini vurguladı.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir (fotoğrafta), Marmara Bölgesi'nde kentsel dönüşümde seferberlik ilan edilerek dirençli şehirler oluşturması gerektiğini, müteahhitler olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını bildirdi.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir (fotoğrafta), Marmara Bölgesi'nde kentsel dönüşümde seferberlik ilan edilerek dirençli şehirler oluşturması gerektiğini, müteahhitler olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını bildirdi.