Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Musk, Rusya’nın Starlink kullandığı iddialarına ne dedi?

Elon Musk, Ukrayna tarafından ortaya atılan ve Rusların Starlink'i kullandığına yönelik iddialarına cevap verdi. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 12.02.2024 10:40
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 10:40

Musk, Rusya’nın Starlink kullandığı iddialarına ne dedi?

Elon Musk, pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın devam eden savaşta Rusların Starlink'i kullandıkları yönündeki iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

Ukrayna askeri istihbaratı, dün erken saatlerde Rusya'nın savaş alanında iletişimi kolaylaştırmak için Musk'ın uydularını kullandığını söyledi. Donetsk bölgesindeki 83’üncü Taarruz Tugayı'ndan iki Rus askeri arasında geçen bir konuşmanın ses kaydını yayınlayan istihbarat teşkilatı, Rusların Starlink üzerinden konuştuklarını iddia etti.

Ukrayna istihbaratı Rusya'nın kaç terminale sahip olduğuna inandığını ya da bunların nasıl elde edilmiş olabileceğini belirtmedi. Yine de Ukrayna Askeri İstihbarat Sözcüsü Andriy Yusov, Starlink'in Ruslar tarafından kullanımının sistematik hale geldiğini söyledi.

Bu iddiaların doğru olmadığını açıklayan Musk, X’te yaptığı paylaşımda, "Bir dizi yanlış haberde SpaceX'in Rusya'ya Starlink terminalleri sattığı iddia edilmektedir. Bu kesinlikle yanlıştır. Bildiğimiz kadarıyla Rusya'ya doğrudan ya da dolaylı olarak hiçbir Starlink satılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Musk, daha sonra yaptığı bir açıklamada Starlink'in Rusya'daki cihazlara bağlanmayacağını açıklayarak, "Starlink uyduları, Rusya'daki bağlantıyı kapatmayacak" diye yazdı.

Space X de, perşembe günü "Starlink Rusya'da aktif değil" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Şirket, X'te "SpaceX bir Starlink terminalinin yaptırım uygulanan veya yetkisiz bir tarafça kullanıldığına dair bilgi edinirse, iddiayı araştırır ve doğrulanması halinde terminali devre dışı bırakmak için harekete geçeriz" açıklamalarında bulundu.

starlink

RUSYA, UKRAYNA’NIN STARLİNK EKİPMANLARINI ELE Mİ GEÇİRDİ?

Ancak hem Musk hem de Space X, teknolojinin Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilen bölgelerinde kullanılıp kullanılamayacağı konusuna açıklık getirmedi.

Starlink hizmetlerini satın alan kullanıcılar benzersiz bir şekilde tanımlanıyor ve Starlink uydularını kullanmadan önce bir kimlik doğrulama sürecinden geçmeleri gerekiyor.

Wall Street Journal'ın analizine göre Rus askerleri, Starlink ekipmanlarını savaş yoluyla Ukraynalılardan almış ve uydulara bu şekilde bağlanmış olabilir.

Wall Street Journal, "Rus güçlerinin Ukraynalı askerlerden Starlink ekipmanlarını ele geçirmiş olması ve böylece Starlink ağına girebilmiş olması mümkündür” değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın başlangıcından bu yana Rusya, Ukrayna'nın iletişim için güvendiği Starlink uydularına erişimini ortadan kaldırmak için çalışıyor.