Muş'ta Göçerlerin Yayla Mesaisi
Muş’ta göçerler, ilkbaharda küçükbaş hayvanlarını yüksek rakımlı yaylalara çıkararak geçimlerini sağlıyor. Besiciler, elde ettikleri sütten peynir, tereyağı ve yoğurt yaparak bu ürünleri satışa sunuyor.
Havanın ısınmasıyla birlikte sürülerini kentin Şenyala, Arıköy ve Yücetepe yaylalarına götüren göçerlerin mesaisi devam ediyor. Gün doğmadan işe koyulan göçerler, günün büyük bölümünü sürünün otlatılması ve bakımıyla geçiriyor.
Ev işlerinin yanı sıra, her gün iki kez süt sağan kadınlar, elde ettikleri sütten peynir, tereyağı ve yoğurt üreterek kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor.
Cebrail Bozkurt’un Açıklamaları
Göçerlerden Cebrail Bozkurt, yaz aylarında yaylada konakladıklarını, kışın ise Diyarbakır’a göç ettiklerini ifade etti. Sabah erkenden hayvanları otlatmaya götürdüklerini belirten Bozkurt, "Öğle ve akşam vakti de hayvanları sağarak ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Kadınlarımız at ve eşeklerle yaklaşık 6 kilometre mesafe katederek hayvanların sağımını gerçekleştiriyor. Ürettiğimiz fazla sütü satarak kazanç sağlıyoruz. Gelir kaynağımız hayvancılık. Havalar kurak geçtiği için su kaynaklarımız azaldı. Bu nedenle geçen yıllara göre daha erken döneceğiz," diye konuştu.
Leyla Bozkurt'un Yorumları
10 çocuk annesi Leyla Bozkurt ise, "Çocuklarımın hepsi yaylada doğdu. Hayatımız yaylada, çadırlarda geçiyor. Yazın burada, kışın sıcak bölgelere gidiyoruz. Burada kışlık ihtiyacımız olan peynir, tereyağı ve yoğurt gibi ürünlerimizi hazırlıyoruz. Hayvancılık çok zor bir meslek ama başka gelirimiz olmadığı için bu işi yapmak zorundayız," dedi.
Feryaz Ayten'in Deneyimleri
Feryaz Ayten, yıllardır hayvancılıkla uğraştığını belirterek, "Ev işlerini yapıyoruz, yemek hazırlıyoruz, hayvanları sağıyoruz. Zaman buldukça buradaki kadınlarla bir araya geliyor, birlikte vakit geçiriyoruz," ifadelerini kullandı.
Muş'ta ilkbaharda küçükbaş hayvanlarını yüksek rakımlı yaylalara çıkaran besiciler, elde ettikleri sütten peynir, tereyağı ve yoğurt yaparak satışa sunuyor.
Muş'ta ilkbaharda küçükbaş hayvanlarını yüksek rakımlı yaylalara çıkaran besiciler, elde ettikleri sütten peynir, tereyağı ve yoğurt yaparak satışa sunuyor.