Muş'ta Fikret Usta: 45 Yıldır Süregelen Ayakkabı Tamirciliği

Muş'ta 60 yaşındaki ayakkabı tamircisi Fikret Tekin, babasından öğrendiği mesleği 45 yıldır sürdürüyor; 12 m² dükkanda ayakkabı ve çanta tamiri yapıyor.

Yayın Tarihi: 29.09.2025 12:50
Güncelleme Tarihi: 29.09.2025 12:57

Muş'ta Fikret Usta: 45 Yıldır Süregelen Ayakkabı Tamirciliği

Muş'ta Fikret Usta: 45 Yıldır Süregelen Ayakkabı Tamirciliği

Fikret Tekin, 60 yaşında ve kentte 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan esnaflardan biri. Babasından devraldığı mesleği sürdürürken hem ayakkabı hem de çanta tamiri yapıyor; beş çocuk babası olan Tekin, kent yaşamında tanınan bir isim haline geldi.

Mesleğe Başlangıç ve Aile Mirası

Tekin, mesleği 15 yaşında babasının yanında çıraklık yaparak öğrendiğini aktarıyor. Genç yaşta hem ayakkabı tamirciliği hem de boyacılık yapan Tekin, 15 yaşından sonra kendi işini kurdu. Kendi ifadesiyle 'Çırak bulamadığım için işi tek başıma sürdürüyorum.' diyor; bu durum, zanaatın kuşaklar arası aktarımında yaşanan güçlüklere işaret ediyor.

İş Yeri Değişimi ve Günlük Rutin

Tekin, kentte 30 yıl boyunca çalıştığı kulübenin yıkılması sonrası devlet ihaleleriyle yeni bir iş yeri aldı ve şu anda 12 metrekarelik dükkânda hizmet veriyor. Sabahın erken saatlerinde işyerini açan Tekin, müşterilerinin ayakkabılarını onarmanın yanı sıra çanta tamiri de yapıyor. Müşteri portföyü ilçelerden ve köylerden gelenlerle genişliyor.

Geleneksel Zanaat, Teknoloji ve Sürdürülebilirlik

Tekin, mesleğin teknolojik dönüşümünü de yaşadığını belirtiyor: İlk yıllarda makinelerin olmadığı dönemlerde elleriyle iğneyle onarım yaptığını, daha sonra makine aldığını ifade ediyor. Bununla birlikte çırak eksikliği ve gençlerin bu işe ilgi göstermemesi, zanaatın geleceği konusunda bir endişe yaratıyor.

Kentin en eski ayakkabı tamircilerinden biri olarak anılan Tekin, 45 yıldır sürdürdüğü mesleğini günlük disiplinle ve özveriyle icra etmeye devam ediyor; bu durum hem yerel ekonomiye hem de kültürel mirasın korunmasına katkı sağlıyor.

Muş'ta 60 yaşındaki ayakkabı tamircisi Fikret Tekin, babasından devraldığı mesleği 45 yıldır...

Muş'ta 60 yaşındaki ayakkabı tamircisi Fikret Tekin, babasından devraldığı mesleği 45 yıldır özveriyle sürdürüyor. Kentte "Fikret Usta" olarak bilinen Tekin, AA muhabirine açıklama yaptı.

Muş'ta 60 yaşındaki ayakkabı tamircisi Fikret Tekin, babasından devraldığı mesleği 45 yıldır...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı