Murat Kurum COP Başkanlığı Atanmasını Değerlendirdi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla COP Başkanı olarak atanmasından onur duyduğunu sosyal medya paylaşımında duyurdu.
Kurum'un açıklaması
Kurum paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla COP Başkanı olarak atanmaktan onur duydum. COP31 ev sahipliğiyle Türkiye, küresel iklim siyasetini belirleyici bir mertebeye yükselmiştir. İklim değişikliğiyle mücadelede istikamet çizen bir aktör olmuştur. Ben inanıyorum ki; ülkemiz, siyasetiyle, bürokrasisiyle, sivil toplumuyla, milletimizle 86 milyon hep birlikte, bu tarihi fırsatı mazlum coğrafyalar ve dünyamız lehine kullanacaktır. COP31 başkanlığımızın ülkemiz, milletimiz, dünyamız için hayırlı olsun."
Atamanın Önemi ve Beklentiler
Kurum'un açıklaması, Türkiye'nin COP31 çerçevesinde ev sahipliğiyle uluslararası iklim gündeminde daha görünür ve etkin bir rol üstlenme beklentisini öne çıkarıyor. Bakanın vurguladığı üzere, bu pozisyon hem diplomasi hem de ulusal koordinasyon açısından bir imkân sahası sunuyor; siyasetin, bürokrasinin ve sivil toplumun eşgüdümlü çalışmasının öne çıktığı bir süreç gerektirecektir.
Kurum'un mesajı, atamanın yalnızca protokoler bir gelişme olmadığını, aynı zamanda "tarihi fırsat" olarak nitelendirdiği bir dönemin başlangıcı saydığını gösteriyor. Açıklamada belirtildiği gibi, bu rolün mazlum coğrafyalar ve küresel ölçekte iklim hedefleri lehine kullanılması beklentisi öne çıkıyor.
Atamanın uygulanabilir etkisi, COP31 sürecinde yürütülecek diplomatik girişimler, ulusal hazırlık çalışmaları ve sivil toplumla kurulacak iş birlikleriyle şekillenecek. Kurum'un çağrısı, geniş katılımlı bir seferberlik ve koordinasyon ihtiyacına işaret ediyor.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MURAT KURUM, "CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN KARARIYLA, COP BAŞKANI OLARAK ATANMAKTAN ONUR DUYDUM" DEDİ.